Az amerikai parti őrség kínai hadihajókat észlelt Alaszkánál

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 08:47

Négy kínai hadihajót, köztük az ország egyik legfejlettebb rombolóját látták az Alaszka előtti vizeken hajózni a múlt hónap végén, miközben a kínai haditengerészet folyamatosan bővíti hatókörét – derül ki a Pentagon egyik információs szolgálatán közzétett fotókból.

Az amerikai parti őrség által készített fotókon a négy kínai hadihajó az amerikai parti őrség két kuttere által árnyékolva látható az Egyesült Államok kizárólagos gazdasági övezetén belüli nemzetközi vizeken az Aleut-szigeteknél augusztus 29-én és augusztus 30-án – olvasható a Defence Visual Information Distribution Service (Védelmi Vizuális Információterjesztő Szolgálat) honlapján.

A képaláírások szerint az amerikai és a kínai hajó “biztonságos és professzionális” interakciót folytatott, és szóbeli kommunikációjuk összhangban volt a nemzetközi normákkal, beleértve a nem tervezett tengeri találkozások kódexét, amely egy nem jogilag kötelező érvényű megállapodás a tengeri összecsapások megelőzésére.

A kínai hajók egy Type 055-ös romboló, egy Type 052D romboló, egy Type 815-ös kémhajó és egy Type 903-as utánpótló hajó voltak. A fotókat hétfőn tették fel az internetre, órákkal később azonban eltávolították a felvételeket, a kínai védelmi minisztérium pedig nem válaszolt a megkeresésre.

Yue Gang, nyugalmazott ezredes és pekingi katonai kommentátor szerint a kínai haditengerészet hajóinak jelenléte az amerikai partok közelében része lehet Peking válaszának arra, hogy Washington egyre több tevékenységet folytat a kínai vizek közelében, különösen a Dél-kínai-tengeren és a Tajvani-szorosban.

Az amerikai és orosz ellenőrzés alatt álló Aleut-szigetek egy nagy vulkanikus és kisebb szigetekből álló terület, amely amerikai légi és haditengerészeti támaszpontoknak ad otthont. Emellett része a stratégiailag fontos “első szigetláncnak”, amely az orosz Kuriloktól a Dél-kínai-tengerig tart – írja a South China Morning Post.

Korábban a japán tengeri önvédelmi erők megerősítették, hogy a PLA négy hadihajója augusztus 24-én átkelt a La Pérouse-szoroson. Elkeseredett geopolitikai rivalizálásuk részeként Kína és az Egyesült Államok fokozta katonai tevékenységét a Dél-kínai-tengeren és a Tajvani-szorosban, mindkét terület potenciális katonai gócponttá vált.