Clouds
21 Budapest
Dollár
345,45 Ft
Euró
370,80 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,923 $

Lelepleződött, hogy kínai hackercsoport vette célba az USA kritikus infrastruktúráját

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ennek célja az volt, hogy megzavarják Washington és az ázsiai régió közötti kritikus információs infrastruktúrát, ezzel gátolva a kommunikációt egy jövőbeni válság során.

Az Al Jazeera szerint a Microsoft és a Five Eyes hírszerzői közösség azzal vádolja Kínát, miszerint általa támogatott hackerek (a Volt Typhoon kínai hackercsoport) támadásokat hajtottak végre az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrája ellen.

Állításuk szerint ennek célja az volt, hogy megzavarja Washington és az ázsiai régió közötti kritikus információs infrastruktúrát, ezzel gátolva a kommunikációt, amennyiben a jövőben bármilyen incidens adódna, pl. akkor, ha Peking támadást indítana Tajvan ellen.

Kiemelték, hogy a 2021 óta tartó kémkedési kampány során az amerikai Guam szigetét is célba vették, amely stratégiai jelentőségű amerikai katonai bázisoknak ad otthont, illetve arra figyelmeztettek, hogy Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland is a hackerek célpontja lehet.

Ezt követően az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) közölte, hogy együttműködik partnereivel, valamint az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a jogsértések azonosításában – írta a Portfolio.

Illetve az NSA és más nyugati kiberügynökségek felszólították a kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatokat, hogy az általuk kiadott technikai útmutatók segítségével azonosítsák a rosszindulatú tevékenységeket, kiemelve, hogy ez az egyik legnagyobb felfedett kínai kiberkémkedési kampány az országukkal szemben.