Szócsata alakult ki Kína és a WHO között: „ez nem a politikáról szól”

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp fõigazgatója (b2) sajtótájékoztatót tart a koronavírus terjedésérõl a szervezet genfi székházában 2020. január 30-án, amikor százhetvenre nõtt a tüdõgyulladást okozó új koronavírus áldozatainak száma Kínában. A WHO vészhelyzeti bizottsága nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a vírus által Kínában okozott tüdõgyulladás-járványt. MTI/EPA/Keystone
not image

Nagy Noel

2021. július 24. - 12:11

Felháborítónak tartja Peking, hogy egyáltalán bárkinek megfordult a fejében az, hogy még egy vizsgálatot le kell folytatni a koronavírus eredetével kapcsolatban.

Mivel az elmúlt hetek során egyre nagyobb teret nyert magának az a teória, hogy a SARS-CoV-2 egy laboratóriumi baleset eredményeképpen szabadulhatott a világra, Kína teljes mértékben védekező üzemmódba kapcsolt.

A WHO ugyanis javasolta, hogy az elsőhöz hasonlóan egy második vizsgálat is kell Kínában a járvány kitörésének vizsgálatára vonatkozóan, Peking azonban ezt visszautasította és kijelentette, hogy nem hajlandó benne részt venni.

Kína a beszédes reakcióját azzal indokolja egyébként, hogy a laborszökevény-elmélet teljes mértékben tudományellenes és nem is szabad ilyenekkel foglalkozni. Ennek ellenére azonban a WHO – főként nyugati nyomásra – ki akarja vizsgálni ezt a lehetőséget is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban a pénteki, Genfben tartott sajtótájékoztatóján arra kérte az országokat, hogy mindenki működjön közre a nemzetközi szervezettel, hogy végre sikerüljön lerántani a leplet a járvány eredetéről.

Tarik Jasarevic, a WHO szóvivője elmondta, hogy arra kéri az országokat, ne gondolják azt, hogy a járvány eredetének vizsgálata bármilyen politikai színezettel rendelkezik, az együttműködésre van igazán szükség:

„Ez nem a politikáról szól, ez nem egymás hibáztatása. Ez az alapvető kötelességünk, hogy megértsünk, ez a kórokozó hogy kezdett el terjedni a lakosságban. Ebből a szempontból az országoknak felelőssége van abban, hogy a partnerség szellemében együttműködjenek”

A Kínai Egészségügyi Bizottság vezetője korábban kijelentette, hogy nagyon meglepte az országot, hogy az Egészségügyi Világszervezet leendő kutatásának egyik célja, hogy felkutassa a laborszökevény-elmélet megalapozottságát.

Ezt Dr. Tedrosz Adhanom Ghebreyeszusz WHO-főtitkár nyilatkozata előzte meg, ugyanis a Kínával eddig jó kapcsolatot ápoló szervezet vezetője kijelentette, hogy Kína még mindig nem szolgáltatott megfelelően adatokat a járvány első napjaiból.

„Most már a kutatások második fázisában megkérjük Kínát, hogy most már tényleg legyen transzparens, nyílt és együttműködő”