Kína visszautasítja a NASA kijelentését, miszerint még a Holdat is elfoglalnák

TÉMÁK:
#hold #Kína #NASA
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Kína felelőtlen rágalomnak nevezte a NASA kijelentését, miszerint meglátásuk szerint Kína arra törekszik, hogy elfoglalja a Holdat.

Kína hétfőn reagált a NASA vezetőjének kijelentésére, miszerint Kína egy katonai program keretében megkísérelheti elfoglalni a Holdat, mondván, mindig is a nemzetek közösségének kiépítésére szólított fel a világűrben.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Kína szemmel láthatóan jelentősen felgyorsította űrprogramját az elmúlt évtizedben, s főként a Hold feltérképezésére fektette a hangsúlyt: Kína 2013-ban hajtotta végre első, emberek nélküli holdra szállását, s a kínai kormány is arra számít, hogy az évtized vége felé már olyan programot indíthat, mellyel űrhajósokat küldhet a Holdra.

A NASA vezetője a Bild című német lapnak adott szombaton megjelent interjújában úgy fogalmazott, van okunk aggódni amiatt, hogy Kína leszáll a Holdra és azt mondja, „ez most már a miénk, ti pedig maradjatok ki belőle” – írja a CNA.

A NASA vezetője úgy véli, Kína űrprogramja valójában katonai célú, hozzátéve, hogy céljai eléréséhez az ország ötleteket és technológiát is lopott más országoktól.

Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn a NASA vezetőjének kijelentéseire reagálva közölte, hogy „nem ez az első eset, hogy az amerikai űrkutatási hivatal vezetője figyelmen kívül hagyja a tényeket, s felelőtlen módon beszél Kínáról”, hozzátéve, hogy szerinte az USA folyamatosan „lejárató kampányt folytat Kína normális és észszerű űrkutatási törekvései ellen”, hangsúlyozva, hogy Kína határozottan elutasítja ezeket a kijelentéseket.