Clouds
21 Budapest
Dollár
368,07 Ft
Euró
394,70 Ft
Font
451,93 Ft
Bitcoin
28,134 $

Kína vasárnaptól újra megkezdi az országba utazó japán állampolgárok vízumkiadását

Fotó: Kínába tartó utasok beszállásra várakoznak a dél-koreai Incshon nemzetközi repülőtéren 2023. január 10-én. Kína ezen a napon felfüggesztette a turisztikai és üzleti célból igényelt vízumok kiadását Dél-Korea és Japán számára, mivel a két ország korábban kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utas számára. Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek az új koronavírusos esetszámok. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ez remélhetőleg enyhíteni fogja a két ország közötti diplomáciai vitát, bár az nem derült ki, hogy a dél-koreai állampolgárok kapcsán is lesz-e hasonló változás.

A CNA szerint a nagykövetség által kiadott közleményben az áll, miszerint Kína vasárnaptól újra megkezdi az országba utazó japán állampolgárok vízumkiadását, amely vélhetően enyhíteni fogja az ennek kapcsán kialakult diplomáciai vitát.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

Az intézkedésre azután került sor, hogy Peking közölte, felfüggeszti a japán és dél-koreai állampolgárok vízumkiadását, s ez egy ellenlépés volt, amiért a két ország (több más nemzethez hasonlóan) megköveteli a negatív koronavírustesztek bemutatását a Kínából érkező utasoktól.

A Bloomberg szerint Peking korábban kijelentette, hogy az intézkedést csak abban az esetben oldja fel, ha Szöul is felhagy a kínai beutazókat érintő „diszkriminatív gyakorlattal”, ám arról nem érkezett beszámoló, hogy ebben az esetben történt-e azóta változás.

Nem sokkal később Tokió tiltakozását fejezte ki, amiért Peking ezen lépésre szánta el magát, a japán kabinet főtitkára, Hirokazu Matsuno pedig bosszúnak minősítette a dolgot, majd arra kérte az országot, hogy vonja vissza a döntést, s erről a The Guardian is beszámolt.