Dollár
431,80 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
19,505 $

Kína egyik vadászgépe nagyon veszélyes manővert hajtott végre az ausztrál légierő gépének közvetlen közelében

Fotó: Twenty20 | Illusztráció
not image

Hujber Dávid

2022. június 5. - 06:30

A hatalmas ázsiai ország egyik vadászrepülője még májusban hajtotta végre azt a manővert, ami komoly aggodalmat keltett az ausztrálokban, és ezt jelezték is Kínának.

Miközben Észak-Korea vasárnap majdnem tíz rakétát engedett fel a levegőbe, kiderült, hogy egy kínai vadászgép májusban egy veszélyes „elfogást” hajtott végre az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) egyik P-8-as tengerészeti felderítő gépével szemben.

A minisztériumi közleményben foglaltak szerint az Ausztrál Királyi Légierő gépét egy J-16-os vadászgép közelítette meg, miközben az ausztrálok rutinszerű tengerészeti megfigyelést végeztek a Dél-kínai-tenger térségében.

Az eset nemrég történt, pontosan május 26-án, aminek kapcsán az ausztrálok azt mondták, az elfogás egy veszélyes manővert generált, mely biztonsági kockázatot jelentett a P-8-as repülőgépre , illetve annak személyzetére.

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, a kormánya aggodalmát fejezte ki Kínának a történtek miatt, de Kína ausztráliai nagykövetsége eddig nem reagált a megkeresésére. Richard Marles védelmi miniszter elárulta, a kínai vadászgép nagyon közel repült a RAAAF gépéhez, ami potenciális veszélyt hordozott magában.

Richard Marles apró alumíniumdarabokról beszélt, amik a vadászgépből származtak, és azok bekerültek a P-8-as hajtóművébe. „Ez egyértelműen nagyon veszélyes.” – idézte a CNA Marles ABC televíziónak adott nyilatkozatát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.