Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Kína ellenintézkedésekkel fenyeget, ha az USA bojkottálja a pekingi olimpiát

Fotó: EPA/Roman Pilipej
not image

Takács Petra

2021. december 6. - 15:24

Folyamatos a feszültség a két nagyhatalom között, amely a Téli Olimpiát is érintheti.

A kínai külügyminisztérium szerint az USA politikusainak fel kellene hagyniuk a pekingi téli olimpia diplomáciai bojkottjával, hogy elkerüljék a kétoldalú kapcsolat megsértését, szükség esetén pedig ellenintézkedéseket helyezett kilátásba – adta hírül hétfőn a Reuters.

Soron kívül Jövő hét elején szüntethetik meg a szivárgást az Északi Áramlat-1 vezetéken

A CNN arról számolt be, a Biden vezette kormány várhatóan ezen a héten jelenti be, hogy az Egyesült Államok kormánytisztviselői nem vesznek részt a 2022-es pekingi olimpián.

A bojkottot követelők köztiszteletben állnak, és fel kell hagyniuk szándékukkal, hogy ne befolyásolják a Kína és Egyesült Államok között fontos területeken zajló párbeszédet és együttműködést – nyilatkozta Zhao Lijian, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Ha az Egyesült Államok ragaszkodik ehhez az irányvonalhoz, Kína határozott ellenintézkedéseket fog tenni – jelentette ki egy sajtótájékoztatón.

Joe Biden amerikai elnök múlt hónapban kijelentette, diplomáciai bojkottot fontolgat, hogy így tiltakozzon Kína emberi jogi helyzete ellen,  és hozzátette, Washington szerint a kisebbségi muszlimok ellen népirtás zajlik. Az aktivisták és a Kongresszus tagjai nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy ne vegyenek részt a játékokon.

A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a CNN hétfői beszámolóját. Korábban négy bennfentes információkkal rendelkező forrás is azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Fehér Házon belül egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy a tisztviselők távol maradjanak a pekingi olimpiától. A CNN szerint az USA bojkottja nem akadályozza meg sportolóit a játékokon való részvételben.

A külügyminisztérium vasárnap késő estig nem reagált a jelentéssel kapcsolatos kérdésekre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.