Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Kína egyértelműen az Egyesült Államokat hibáztatja a feszültség eszkalálásáért

A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) és Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök sajtóértekezlete a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiélezõdött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 7. - 18:16

A kínai diplomaták teljes körű nyilatkozat-hadjáratot indítottak Washington ellen Nancy Pelosi tajvani látogatását követően.

Teng Hszi-zsun, a délkelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN-ba küldött kínai nagykövet nyilvánosságra hozta Vang Ji kínai külügyminiszter álláspontját, amelyben a fődiplomata igen erős mondatokat fogalmazott meg.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

A nagykövet beszámolója szerint Vang kijelentette, hogy Nancy Pelosi teljesen figyelmen kívül hagyta a kínai kormány határozott ellenkezését és figyelmeztetését, és ennek ellenére utazott el Tajvanra – idézte a The Guardian.

Vang hangsúlyozta, szerinte teljesen természetes, hogy Kína határozott választ fog adni, amely jogos, logikus és jogszerű, ezen felül erős, határozott és kimért. A kínai külügyminiszter jelezte azt is, hogy a látogatásra adott válasz, a Tajvani-szorosban tartott hadgyakorlat megfelel a nemzetközi jognak.

Vang kiemelte azt is, hogy Nancy Pelosi látogatása nem precedens nélküli az amerikai oldalról, ugyanis a korábbi házelnök, Newt Gingrich is már ellátogatott a szigetországba. Mint fogalmazott, az is egy „borzalmas hiba” volt, amit a kínai kormány vehemensen ellenzett.

Vang felszólította minden érintett felet, hogy maradjon „kiemelten éber” a hírek ellenére, hogy az Egyesült Államok növelni akarja a katonai jelenlétét a régióban. A kínai külügyminiszter szerint ez egyébként nem meglepő:

„Ez tipikus amerikai módszer, hogy előbb problémát kreálnak, majd ezt felhasználják arra, hogy a saját céljaikat elérjék. Ez azonban Kínával szemben egyszerűen nem fog működni”