„Szisztematikus kiberszabotázzsal” vádolja Kínát a nyugat

Fotó: Pixabay
not image

Nagy Noel

2021. július 19. - 15:06

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azzal vádolta meg Pekinget, hogy ők állnak egy nemrégiben bekövetkezett hackertámadás mögött, amely több ezer vállalkozást tett ki bűnözői csoportoknak.

Közös közleményben vádolta meg Kínát az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió, hogy ők állnak egy 2021 év eleji kibertámadás mögött, amelynek keretében számos Microsoft Exchange szervert törtek fel – írja a Sky News.

A brit nemzetbiztonsági szolgálatok szerint csak az Egyesült Királyságban 70 különböző szervezetet támadtak meg a hackerek, világviszonylatban több tízezer email-szerver eshetett a kibertámadás áldozatául.

A hackertámadás jelentős aggodalmakat okozott világszerte, mivel úgy sikerült behatolni a szerverekre, hogy lehetőséget hagytak a bűnözői csoportoknak a további támadások végrehajtására, amellyel jelentős károkat szenvedhettek el volna az érintettek.

Dominic Raab brit külügyminiszter közleményben ítélte el Kína tevékenységét és felszólította Pekinget, hogy hagyjon fel a „szisztematikus kiberszabotázzsal” és kilátásba helyezte, hogy felelősségre fogják vonni, amennyiben nem hagynak fel vele.

Az USA-NATO-EU közlemény szerint a Microsoft Exchange szerverek feltörése alaposan megkárosította az érintett hálózatok biztonságát és lehetővé tette, hogy hackerek jelentős számban aláássák a szerveket.

„Ez a felelőtlen és káros magatartás komoly biztonsági kockázatokat és gazdasági veszteségeket idézett elő a kormányszerveknek és magánvállalatoknak, valamint jelentős zavart okozott a nemzetbiztonság, a gazdaság és a társadalom szintjén”

A közleményt néhány nappal azt követően adták ki, hogy az amerikai hatóságok négy kínai állampolgárt vádoltak meg azzal, hogy 2011 és 2018 között több kormányzati, egyetemi és vállalati szerverbe törtek be Ausztriában, Kambodzsában, Kanadában, Németországban, Indonéziában, Malajziában, Norvégiában, Szaúd-Arábiában, Dél-Afrikában, Svájcban és az Egyesült Királyságban.