Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Kína ismét felszólított egy amerikai hadihajót a Dél-kínai-tengeren

Fotó: Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rövid időn belül ez már a második olyan eset volt, amikor Kína felszólított egy amerikai hadihajót a Dél-kínai-tengeren, hogy hajózzon tovább.

Miközben Észak-Korea egy halálos víz alatti nukleáris drónt tesztelt és az USA hadserege megtorlást hajtott végre Szíriában, a Dél-kínai-tengeren is zajlanak az események. Nemrég Kína azt állította, hogy távozásra szólított fel egy amerikai rombolót, de az USA ezt tagadta.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

A kínai védelmi minisztérium pénteki beszámolója szerint ismét kénytelen volt figyelmeztetni az Egyesült Államok haditengerészetének egyik hajóját, az USS Milius névre keresztelt rombolót, mely behatolt a kínai felségvizekre a Paracel-szigetek közelében.

„Szigorúan felszólítjuk az Egyesült Államokat, azonnal hagyjon fel az ilyen provokatív cselekedetekkel, különben viselni fogja az előre nem látható incidensek súlyos következményeit” – üzent Kína.

Ezzel szemben az amerikai haditengerészet szerint a rombolójuk a hajózási jogoknak megfelelően tartózkodott a területen. Az USA haditengerészete megerősítette, az amerikai haderő napi szinten tevékenykedik a Dél-kínai-tengeren – írja a France24.

Szerintük a Dél-kínai-tengeren fennálló jogtalan és átfogó tengeri követelések komoly fenyegetést jelentenek a tengerek szabadságára. Kína hatalmas területet követel magának a térségből, melyek több országgal is átfedésben vannak, például a Fülöp-szigetek kizárólagos gazdasági övezeteivel. Csak ezen az útvonalon éves szinten több milliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le.