Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Mintegy tíz kínai és tajvani haditengerészeti hajó áll közel egymáshoz, Tajvan elnöke kiakadt

Fotó: A tajvani haditengerészet két, Csung Haj osztályú, harckocsikat partra szállító hadihajója (217 és 218) a tajvani Csilung kikötőjében 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 7. - 07:36

Mintegy tíz kínai és tajvani haditengerészeti hajó horgonyoz a Tajvani-szoros területének közelében, ami újabb feszültségeket generálhat.

Kína folytatja nagyszabású hadgyakorlatát, továbbra is jelentős létszámmal vannak jelen Tajvan körül. A The Guardian beszámolója szerint mintegy tíz kínai és tajvani haditengerészeti hajót lehetett látni vasárnap reggel a Tajvani-szoros középvonalának közelében.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Erről a Reuters egy, az ügyben tájékozott forrása számolt be, aki hozzátette, a kínai hajók ismét bevonultak a nem hivatalos zónába, miközben a tajvani haditengerészet a közelben maradt, hogy figyelemmel kísérje a mozgásokat.

Egy jól informált biztonsági forrás szerint eddig mindkét fél visszafogottságot tanúsított, miután hétfőn már sor került hasonló haditengerészeti manőverekre a Kínát és Tajvant elválasztó középvonal közelében.

Tajvan védelmi minisztériuma azt mondja, repülőgépeket és hajókat küldött annak érdekében, hogy megfelelően reagáljanak a sziget körüli kínai hadgyakorlatokra. Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta vasárnap reggel a Tajvan közelében zajló hadgyakorlatokat, melyek ideje alatt támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Tajvan miniszterelnöke, Szu Cseng-cang szerint Kína arrogáns módon katonai akciókkal zavarta meg a regionális békét és stabilitást. A Reuters jelentése szerint az elnök vasárnap Tajpejben adott nyilatkozatot az újságíróknak, és felszólította Pekinget, ne izmozzon a katonai erejével, és elítélte azokat a „külföldi ellenségeket”, akik elmondása alapján kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal igyekeznek lerombolni a tajvani nép morálját.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.