Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Kína már szimulációs támadásokat hajt végre Tajvan körül

Fotó: A tajvani légierő Mirage harci gépei a hszincsui légi támaszponton 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/Johnson Lai
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 6. - 08:12

A tajvani védelmi minisztérium szerint kínai repülőgépek és hajók szimulációs támadásokat hajtottak végre, nem messze Tajvan fő szigetétől.

Kína azok után kezdett nagy hadgyakorlatba, hogy az USA a határozott figyelmeztetések ellenére leszállt az egyik kormánygépével Tajvanban. Az amerikai kormány túlzónak találta Kína reakcióját és arra kérik őket, azonnal hagyják abba a hadgyakorlatozást.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Kína szempillantás alatt mozgósította a hadseregét, és hirtelen Tajvan körül teremtek, majd következhettek az éles tesztek. Összesen 11 ballisztikus rakétát lőttek ki, ami komoly figyelmeztetés és erődemonstráció lehet a részükről.

Tajvan és az USA is békés megoldást szorgalmaz a két ország között, és ugyan Kína szintén azt mondta, nem céljuk egy fegyveres konfliktus kirobbantása, nem fogják hagyni, hogy megsértsék az érdekeiket. Szerintük az USA erőszakos módon avatkozik bele az ügyeikbe, ami pedig következményekkel jár, mint azt láthatjuk jelenleg.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, néhány kínai repülőgép és hajó szombaton szimulációs támadási gyakorlatot hajtott végre Tajvan fő szigetének irányában, amiről a The Guardian is beszámolt a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Szombat reggel kínai gépeket és hajókat észleltek a Tajvani-szorosban, amik közül néhány átlépte a középvonalat. Ez az utóbbi időben rendszeressé vált Kína részéről, de egyelőre nem történt több annál, minthogy Tajvan jelzőrakétákat lőtt a levegőbe a drónok és a repülőgépek közelsége miatt.

Mint arról a CNA is beszámolt, Peking tájékoztatása szerint augusztus 15-ig tartanak éleslövészetet a Sárga-tenger déli részén, ami Kína és a Koreai-félsziget között található. A kínai CCTV pedig arról jelentett, hogy Kína rakétái közvetlenül Tajvan fölött húztak el a gyakorlatuk során. A tajvani légvédelem nem reagált erre támadólag, hiszen tisztában vannak azzal, hogy annak akár beláthatatlan következményei is lehetnek.