Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Kína elég sejtelmesen reagált Finnország NATO-csatlakozási szándékára

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
not image

Borbély Fanni

2022. május 17. - 18:10

Kína hétfőn reagált Finnország NATO-csatlakozási kérelmére, ám reakciója kissé sejtelmesre sikerült.

Zhao Lijian, kínai külügyi szóvivő szokásos sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Kína is figyelemmel kíséri Finnország NATO-csatlakozási szándékát, hozzátéve, hogy a kínai-finn kapcsolat mindig is barátságos volt, ám azt is megjegyezte, hogy “Finnország NATO-csatlakozási kérelme természetesen egy új tényezőt hoz a kétoldalú kapcsolatokba”.

Azt azonban nem kívánta részletezni, hogy pontosan mit ért az “új tényező” alatt, s mikor egy finn újságíró arra kérte, hogy ossza meg, pontosan mit értett ezalatt, a szóvivő csak annyit mondott, hogy Kína korábban is “nagyon világosan fogalmazott a NATO, valamint a katonai szövetség terjeszkedése kapcsán is” – idézte a Guardian.

Kína az elmúlt években igen komolyan bírálta a NATO-t, ráadásul a kínai Global Times a múlt héten egy olyan cikket közölt, melyben azt részletezték, hogy szerintük a NATO terjeszkedése “azzal a kockázattal jár, hogy Európa egy puskaporos hordóvá válik”.

Azt írták, hogy e lépéssel a NATO hatalma közvetlen módon fog növekedni, mely egy új kihívást jelent Európa biztonságára nézve. Azonban nem csupán a kínai sajtóban érződik a rosszallás a finn NATO-csatlakozás miatt, hiszen az orosz állami TASS hírügynökség is megszólaltatott egy kínai szakértőt, aki kijelentette, hogy “Finnország és Svédország lépése tovább fogja szítani a feszültséget a régióban”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.