Kína rászólt a NATO-ra, nem akarnak új hidegháborút

MTI/EPA/OLIVIER HOSLET

Bense Róbert

2022. június 24. - 06:25

Wang Wenbin éles szavakkal bírálta az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét.

Felszólítjuk a NATO-t, hogy hagyjon fel a Kínáról szóló hamis hírek és jelentések terjesztésével, a provokatív kijelentésekkel, valamint az új hidegháború kirobbantására irányuló kísérletekkel” – mondta a kínai külügy szóvivője.

Wang úgy véli, hogy a NATO egy „hidegháborús termék”, amely az Egyesült Államok vezetésével mostanra az „ázsiai-csendes-óceáni térségig is eljutott, hogy megmutassa erejét”. A szóvivő szerint a NATO már szétzilálta Európát, és tartózkodnia kell attól, hogy Ázsiával is ezt tegye.

„Ezek a lépések nagyon veszélyesek, és minden bizonnyal óvatosságot és határozott ellenállást váltanának ki az ázsiai és csendes-óceáni országok, valamint az egész világ részéről” – tette hozzá a kínai diplomata.

Mint a TASZSZ is emlékeztetett, a június 28-30-án Madridban zajló csúcstalálkozón a NATO új stratégiai koncepcióról fog megállapodni, amelyben Oroszországot „a biztonságukat fenyegető legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésként” jelölnék meg Jens Stoltenberg főtitkár szerint.

Stoltenberg korábban kiemelte, hogy a csúcson várhatóan Kína helyzete is szóba kerül majd, a NATO pedig válaszokat akar a szövetségen belüli érdekek, biztonsági kérdések és kihívások megoldásaira.