Olimpia: Peking figyelmeztet, büntetéseket kaphatnak a sportolók

Fotó: A téli játékokat népszerűsítő plakátot ragasztanak ki a pekingi Olimpiai Parkban 2022. január 18-án. A hatóságok lezárták a kínai főváros Hajtien negyedének egyes részeit, mert három koronavírusos esetet találtak néhány héttel a 2022-es pekingi téli olimpia kezdete előtt. MTI/AP
not image

Takács Petra

2022. január 19. - 11:58

Az olimpiai játékok egyik tisztviselője szerdán figyelmeztette a téli olimpiára utazó sportolókat, hogy saját biztonságuk érdekében ne szólaljanak fel emberi jogi kérdésekben, amíg Kínában vannak.

Jövő hónapban kerül megrendezésre az idei téli olimpia Pekingben, azonban egy virtuális tájékoztatón arra figyelmeztették a versenyzőket, hogy minden olyan sportolói magatartás, amely az olimpiai szellemiség vagy a kínai törvények ellen való, „bizonyos büntetést” vonhat maga után.

A büntetések közé tartozhat a sportolók akkreditációjának visszavonása is, mivel az Olimpiai Charta 50. szabálya kimondja, hogy semmilyen tüntetés, legyen az politikai, vallási vagy faji propaganda, nem számít megengedettnek az olimpiai helyszíneken, sportlétesítményekben vagy más területeken sem – írja az i24 News.

“Valójában nem sok védelmet nyújtanak a sportolóknak” – mondta Rob Koehler, a Global Athlete csoport főigazgatója, aki azt is hozzátette, hogy azt szeretnék, mindössze addig tartsanak ki a hallgatás mellett, amíg Pekingben tartózkodnak, miután hazaértek, bátran hallathatják a hangjukat.

Ramos egyre jobban érzi magát a PSG-ben, sérülése óta először lépett pályára

A téli olimpia a tervek szerint február 4-én kezdődik, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Japán és Ausztrália az emberi jogok miatt bojkottálja a játékokat.