Kína és Oroszország az USA-ra és szövetségeseire küldené az ENSZ-t

Fotó: Flickr/The U.S. Army
not image

Borbély Fanni

2021. október 11. - 18:30

Kína és Oroszország közösen felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa be az ENSZ biológiai fegyverekről szóló egyezményét, miközben a hatalmak továbbra is azzal vádolják egymást, hogy növelik katonai erejüket és fenyegetik a globális biztonságot.

A biológiai fegyverekre való összpontosítás fokozódott, mivel Peking és Washington azt állította, hogy a koronavírus eredete összefüggésbe hozható a másik fél e területen folytatott kutatásával – a tudósok által nagyrészt elutasított és mindkét kormány által tagadott vádakat.

A felhívás csütörtökön hangzott el a biológiai és toxinfegyverek kifejlesztésének, gyártásának és tárolásának tilalmáról, valamint megsemmisítéséről szóló ENSZ-egyezmény (BWC) fegyverellenőrzési bizottságának vitáján. A találkozóra akkor került sor, amikor Kína és Oroszország is igen feszült a viszonyban van Washingtonnal és szövetségeseivel.

Közös nyilatkozatban a kínai és az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok és szövetségesei képességeinek ellenőrzésére és korlátozására szólított fel, azzal érvelve, hogy “a kettős felhasználású képességekkel rendelkező tudomány és technológia területén bekövetkezett gyors fejlődés fényében megnőtt a biológiai anyagok fegyverként való felhasználásának kockázata”.

“Ebben az összefüggésben Kína és Oroszország szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei tengerentúli katonai biológiai tevékenysége komoly aggodalmakat és kérdéseket vet fel a nemzetközi közösségben a BWC betartásával kapcsolatban. A két fél osztja azt a nézetet, hogy az ilyen tevékenységek komoly kockázatot jelentenek Oroszország és Kína nemzetbiztonságára nézve, és károsak az érintett régiók biztonságára nézve”

– áll a közös nyilatkozatban.

Geng Shuang, Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője felszólította Washingtont, hogy egyezzen bele a BWC jogilag kötelező érvényű jegyzőkönyvvel való kiegészítésébe. A két ország azt javasolta, hogy egy megfigyelési mechanizmus keretében “mozgó orvosbiológiai csapatok” működjenek, amelyek a biológiai fegyverek alkalmazásának kivizsgálására és “a különböző eredetű járványok elleni küzdelem segítésére” szolgálnának.

A biológiai fegyverek története a világháborúkig, valamint az USA és a Szovjetunió közötti hidegháborúig nyúlik vissza. A George W. Bush vezette amerikai kormány 2001-ben elutasította egy ellenőrzési jegyzőkönyv tervezetének az egyezményhez való hozzáadását, annak ellenére, hogy az abban az évben szeptember 11-én elkövetett terrortámadások után több anthrax baktériummal átitatott levelet küldtek amerikai szenátoroknak és a médiának, melynek következtében öt ember meghalt és 17 ember megbetegedett.

A BWC pedig egy 1972-es hidegháborús szerződés, az egyetlen olyan jelentős nemzetközi fegyverszabályozási egyezmény, amely nem rendelkezik ellenőrzési mechanizmussal. Kötelezi a szerződő feleket, hogy nem fejlesztenek, nem tárolnak és nem használnak biológiai fegyvereket, és hogy előmozdítják a biológia és a technológia békés célú felhasználását írja a South China Morning Post.

Az Egyesült Államokat eközben már figyelmeztették Kína nukleáris és rakétaképességének növelésére: az amerikai védelmi minisztérium tavalyi éves jelentésében azt írta, hogy Kína a következő évtizedben legalább a duplájára igyekszik növelni az arzenáljában lévő nukleáris robbanófejek számát. A NATO vezetői pedig idén kijelentették, hogy Kína globális biztonsági kockázatot jelent, és hogy Oroszország fellépése “fenyegetést” jelent az euroatlanti biztonságra.