Clouds
21 Budapest
Dollár
367,97 Ft
Euró
394,73 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
22,959 $

A kínai külügyminiszter megnevezte az ukrán válság kiváltó okát

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Kína szerint elfogadhatatlan, hogy egyszerre követeljük a tűzszünetet, de közben nagy mennyiségű fegyvereket küldünk a konfliktusba. 

Vang Ji kínai külügyminiszter elmondta, hogy Kína azon az állásponton van, hogy az európai biztonsági egyensúly elvesztése volt az ukrán válság kiváltó oka. 

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

„Az ukrán kérdés gyökere végső soron abban rejlik, hogy az európai biztonság elveszítette egyensúlyát. Szükség van egy kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági rendszer újjáépítésére az oszthatatlan biztonság elvének megfelelően, csak így lehet valóban hosszú távú stabilitást és hosszú távú rendet elérni Európában“

– idézte a kínai külügyminisztérium Vang Ji szavait.

Vang Ji hangsúlyozta, hogy a kínai fél reméli a mielőbbi tűzszünetet és a béke helyreállítását, és a maga módján erőfeszítéseket tesz ennek érdekében.

„Ugyanakkor úgy véljük, hogy minden félnek meg kell teremtenie a béketárgyalások elősegítéséhez szükséges környezetet és feltételeket. Nem elfogadható, hogy egyrészt tűzszünetet és a háború befejezését követeljük, másrészt folyamatosan nagy mennyiségű fejlett fegyvereket és felszerelést szállítunk, ami az ellenségeskedések további eszkalációját okozza“

– idézi a RIA Novosztyi. 

Hozzátette azt is, hogy elfogadhatatlan, hogy egyrészt kinyilvánítják a párbeszéd és a béketárgyalások támogatását, ugyanakkor végtelen egyoldalú szankciókat vezetnek be, amelyek az ellentétek további szítását segítik elő.