Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

Kína nagyon nehéz helyzetben van, mert „nem szeretne a barátai között választani”

TÉMÁK:
#Kína
Fotó: Barikádokat emelnek ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében lévő Bahmutban 2022. december 21-én. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmut városnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között. MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A nagykövet szerint Kijevre és Moszkvára is jó barátaikként tekintenek, s Peking már a kezdetektől hangoztatta, hogy békés megoldást szeretne keresni.

Fu Cong kínai uniós nagykövet a South China Morning Post-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy az orosz–ukrán konfliktus, amelyet „ukrán válságként” és „úgynevezett különleges műveletként” is emlegetett, rontotta Kína és az EU kapcsolatait.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Majd arra utalt, hogy országuk a válság egyfajta „járulékos vesztesége” lett, ráadásul nagyon nehéz helyzetben vannak, mert úgy érzik, választaniuk kellene a két fél között, ám ők ezt nem kívánják megtenni.

„Oroszországra és Ukrajnára is jó barátainkként tekintünk, akik közül nem szeretnénk választani. Ez az álláspontunk kiindulópontja”

– fejtette ki Fu Cong.

Ezt követően megjegyezte, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök nem sokkal az invázió kezdete után beszélt a kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, s ennek során egyértelműen hangoztatta, hogy próbáljanak meg békés megoldást keresni.

A Sky News szerint a nagykövet tagadta, hogy Kína bármilyen katonai támogatást nyújtott volna Oroszországnak, mivel az álláspontjuk meglehetősen kiegyensúlyozott volt, majd kiemelte, hogy készek részt venni a béketörekvésekben.