Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Jól halad Kína modernizációs programja, újabb rakétát teszteltek sikerrel

Fotó: Felbocsátják egy Hosszú Menetelés-5 hordozórakétával a kínai holdistennõ nevét viselõ Csang-o 5 holdkutató ûrhajót a dél-kínai Hajnan tartományban mûködõ Vencsang ûrközpontból 2020. november 24-én. Az ûrhajó leszállóegységet visz magával, hogy a Hold felszínérõl kõzeteket gyûjtsön, majd azokat visszaszállítsa a Földre. MTI/EPA/COSTFOTO
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

KÍna szárazföldi rakétaelhárítási tesztet hajtott vére, amely a védelmi minisztériumuk szerint „elérte a várt célt”. 

Kína a Hszi Csin-ping elnök által felügyelt ambiciózus modernizációs program részeként felgyorsította a rakéták minden fajtájának kutatását, a világűrben lévő műholdak megsemmisítésére alkalmas rakétáktól kezdve a fejlett nukleáris ballisztikus rakétákig.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Peking már korábban is tesztelt rakétaelhárító rendszereket: a legutóbbi korábbi nyilvános bejelentés egy tesztről 2021 februárjában, azt megelőzően pedig 2018-ban történt. Az állami média szerint Kína legalább 2010 óta végzi a rakétaelhárító rendszer tesztjeit.

A minisztérium vasárnap késő este rövid közleményben jelezte, hogy aznap este „földi telepítésű, közepes pályájú rakétaelhárító technológia” tesztjét hajtották végre – írja a Reuters

„A teszt elérte a várt célokat. Ez a teszt védekező jellegű volt, és nem irányult egyetlen ország ellen sem” – jelentették. 

Kína – szövetségesével, Oroszországgal együtt – többször kifejezte ellenérzését a THAAD rakétavédelmi rendszer amerikai telepítése ellen Dél-Koreában. Kína azzal érvelt, hogy a berendezés nagy teljesítményű radarja behatolhat a területére. Kína és Oroszország szimulált rakétavédelmi gyakorlatokat is tartott.

Kína kevés részletet közölt saját rakétaprogramjairól, eltekintve a védelmi minisztérium vagy az állami média időnkénti rövid nyilatkozataitól. 2016-ban a védelmi minisztérium megerősítette, hogy folytatja a rakétaelhárító rendszer tesztjeit, miután képek jelentek meg az állami televízióban.

Peking szerint az ilyen technológiára a nemzetvédelem és a biztonság érdekében van szükség.