A kínai metrót elöntő árvíz túlélői sms-ben búcsúztak szeretteiktől, miközben a víz már nyakig ért és a levegő elfogyott

Kutyáját tolja deszkán egy nõ az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esõzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. MTI/EPA/Featurechina
not image

Borbély Fanni

2021. július 21. - 23:39

A pánikba esett, haláltól rettegő utasok sms-ben írták meg végrendeletüket és búcsúztak el szeretteiktől, miközben Kína középső részén a metróban nyakig emelkedett a víz, és elfogyott a levegő.

Legalább 25 ember meghalt, miután az elmúlt 1000 év legsúlyosabb esőzései okoztak pusztítást Honan tartományban, ahol az áradások olyan súlyosak, hogy sok város víz alá került, és több mint 100 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. A közösségi médiában kedden közzétett videón látható, amint az ingázók a sötétben vállig gázolnak a zavaros árvízben egy metrón, miközben a földalatti állomás egy nagy, kavargó medencévé változik.

A rémült szülők kénytelenek voltak gyermekeiket az víz fölött tartani, miközben a folyosók folyókká váltak, és sokan biztosak voltak benne, hogy nem jutnak ki élve. Honan fővárosában, a 12 millió lakosú Csengcsouban a szakadó esőzések elárasztották a metróvonalakat, és legalább 18 ember meghalt, miközben több mint 500 embert kellett kimenteni.

“A víz a mellkasomig ért. Nagyon megijedtem, de a legfélelmetesebb nem a víz volt, hanem a csökkenő levegőellátás a kocsiban”

– írta egy túlélő a közösségi médiában.

A város 5-ös metróvonalát kedden árvíz sújtotta, az ingázókat pedig félelem töltötte el, amikor a vízszint megemelkedett, és a levegő kezdett elfogyni.

“Amikor láttam, hogy a vízszint elérte a fejünket, elkezdtem elküldeni az utolsó búcsúüzeneteimet és elintézni a halálom utáni ügyeimet a szeretteimmel”.

A felvételeken látható, ahogy az utasok az üléseken állnak, míg a szülők a gyerekeiket a víz fölött tartják, miközben az tovább szivárgott be a kocsi ajtajain és ablakain keresztül. A legrosszabbtól tartva az ingázók – köztük terhes nők és idős utasok – kétségbeesetten felvették a kapcsolatot szeretteikkel.

“A nyomasztó áradatot látva reménytelennek éreztem magam, és felkészültem arra, hogy nem fogom élve megúszni”

– mondta egy túlélő.

Egy Weibo-felhasználó szerint mindössze 30 perc kellett ahhoz, hogy a metróban nyakig érjen a vízszint.

“Az ezt követő fél órában a vízszint egyre magasabb lett a szerelvény belsejében, a bokánktól a térdünkön át a nyakunkig. Elment az áram. Fél órával később már nehéz volt lélegezni”

– írták.