Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Kína megszünteti a covid-karantént az érkezők számára

Fotó: Páciensek egy fertőző betegek számára egy sanghaji kórház előtt felállított sátorban 2022. december 23-án. December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertőzöttek száma. MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az eddigi egyik legnagyobb lépés, amit Kína hozott a koronavírushoz kötődő korlátozások kapcsán.

Kína január 8-tól nem kötelezi a beutazóktól, hogy vonuljanak karanténba, amit a Nemzeti Egészségügyi Bizottság erősített meg. Ez egy igen jelentős lépés a nyitás felé 2020 eleje óta, amikor is a világjárvány miatt lezárták a határok nagy részét.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A hatóság által kiadott közlemény szerint a kevésbé szigorú B kategóriához térnek vissza a jelenleg legmagasabb szintű A kategóriáról. A döntést azzal indokolta Kína, hogy a vírus kevésbé virulenssé vált, és a covid-19 fokozatosan közönséges légúti fertőzéssé fog átalakulni.

A három éve tartó zéró toleranciához köthető intézkedések megviselték Kína gazdaságát, kezdve a határok lezárásával és a gyakori lezárásokkal. A múlt hónapban végrehajtott korlátozások az eddigi legnagyobb nyilvános elégedetlenséget váltották ki az emberekből, mióta Hszi Csin-ping elnök 2012-ben átvette a hatalmat – írja az Al Jazeera

Kína covid-politikát váltott

Azóta Kína hirtelen politikát váltott, és szinte az összes korlátozást megszüntette, aminek következtében a kórházak országszerte fertőzések hullámával küzdenek. Most azonban megszűnik az a korlátozás is, amely szerint a beutazóknak kötelező ötnapos karanténban kell lenniük egy kormány által felügyelt létesítményben.

Többek között ez a korlátozás is megszűnik, akárcsak a nemzetközi járatokra felengedett utasok számára előírt korlátozás. Ugyanakkor a Kínába belépő utasoknak továbbra is alá kell vetniük magukat egy PCR-tesztnek, 48 órával az indulás előtt.

A hatóság beszámolója szerint javítani fogják a külföldiek Kínába történő beutaztatásának rendjét, és megkönnyítik a szükséges vízumok kiadatását. Emellett a kínai állampolgárok kiutaztatása rendezett módon helyreáll.