Megfigyelték, emiatt öngyilkos lett egy kormánykritikus kínai költő

Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt, a KKP Központi Bizottságának főtitkára a KKP megalapításának 100. évfordulóján rendezett ünnepségen a pekingi Tienanmen téren 2021. július 1-jén. MTI/AP/Hszinhua
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 29. - 23:52

A 62 éves Li Hujcsi internetre posztolt búcsúlevelében árulta el, hogy “elviselhetetlen” szinten figyelték meg őt a hatóságok.

Az IBT számolt be róla, hogy egy ismert költő és politikai kommentátor, a 62 éves Li Hujcsi önkezével vetett véget életének a héten. Kvangtung tartományban lévő otthonában ivott rovarirtót, és hiába szállították kórházba, már nem tudták megmenteni az életét.

Egy barátja mondta el a Szabad Ázsia Rádiónak, hogy a költő búcsúlevelét feltöltötte az internetre. A kezdeti információk szerint ebben Li arról írt, hogy egyre kevésbé tudja elviselni, mennyire kemény lett az emberek megfigyelése a Kínai Kommunista Párt elnöke, Hszi Csinping alatt.

A búcsúlevél szerint Li többször is kérte a hatóságoktól, hogy állítsák le megfigyelését, hiába. A rendőrség a kommunista kormánypárt századik évfordulóját ünneplő július 1-i ünnepségek előtt többször is felkeresték otthonában.

A költő halálhírére az interneten többen is felháborodásuknak adtak hangot, amiért ennyire kemény politikát folytat a kormány, egyesek szerint az értelmiséget vették célba, míg mások szerint egyre többen fognak hasonló zaklatásnak áldozatul esni.