Kína letartóztatta a hamis vakcinákat árusító banda vezetőjét

Flickr/NHSE
not image

Borbély Fanni

2021.február.16 - 22:07

Kína letartóztatta egy több millió dolláros átveréshez köthető szervezet vezetőjét, mely sóoldatot és ásványvizet értékesített koronavírus elleni vakcinaként.

A Kong néven azonosított férfi tüzetesen megvizsgálta a valódi oltóanyagok csomagolását és az üvegcsék kialakítását, mielőtt több mint 58 ezer saját, hamis vakcinát gyártott le. A vakcinák egy részét a tengerentúlra csempészték, ám egyelőre nem tudni, hogy pontosan hova küldték őket.

Kong mellett még 70 embert tartóztattak le hasonló bűncselekmények elkövetésének vádjával, az őrizetbe vett személyek pedig több mint 20 különböző esetben hamisították meg a koronavírus elleni vakcinákat, majd értékesítették tovább azokat.

Annak ellenére, hogy az esetek többsége tavaly év végén történt, a héten újabb részletekre derült fény a bűncselekményekkel kapcsolatban: a bíróság döntése szerint Kong és csapata 18 millió jüan (820 millió forint) nyereséget termelt azzal, hogy sóoldatot és ásványvizet helyezett az üvegcsékbe, és tavaly augusztus óta koronavírus elleni vakcinaként értékesítette azokat.

A vakcinák közül 600 darabot tavaly novemberben küldtek el Hongkongba, mielőtt külföldre szállították volna őket. Az értékesítést pedig úgy oldották meg, hogy azt állították, a vakcinákhoz az eredeti gyártók “belső csatornáin” keresztül jutottak hozzá.

A BBC azt írja, többi esetben a hamis oltóanyagokat irreálisan magas áron értékesítették a kórházakban, de akadt olyan bűnszervezet is, mely önálló oltási programot hirdetett meg, mely tényleg megvalósult, az “orvosok” pedig a hamis vakcinával oltották be az embereket otthonaikban.

A kínai Legfelsőbb Népi Ügyészség az elmúlt időszakban azért sürgette a regionális ügynökségeket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel és mihamarabb térképezzék fel az ilyen és ehhez hasonló csalásokat, továbbá meg is fékezzék azokat.

A tisztviselők azt remélték, hogy még a kínai holdújév előtt képesek lesznek 100 millió adag vakcinát beadni a lakosságnak, azonban eddig csupán 40 millió embert sikerült beoltani az országban. Kínában nagyrészt sikerült kordában tartani a járványt, miután szigorú lezárásokat eszközöltek, folyamatosan teszteltek, valamint kialakítottak egy nyomonkövetési rendszert.