Betiltották a kriptovalutákkal történő tranzakciókat Kínában

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 24. - 17:15

A kínai jegybank bejelentette, jogsértőnek minősül minden egyes kriptovalutával végrehajtott tranzakció.

A döntés hátterében feltehetően az állhat, hogy Kínában nem tudott beleszólni az államvezetés a kriptovaluták szabályozásába, így a bitcoin bányászatáról híres régió lényegében befuccsolt.

A kínai jegybank honlapján közzétett jelentés alapján a kriptovaluták, mint például a bitcoin és a Tether nem a központi bankok vagy egyéb állami hatóságok által kibocsátott fiat pénzek, ezért nem szabad velük kereskedni a piacon – adta hírül a Sky News.

Mindezek apropóján a jegybank úgy gondolja, minden egyes virtuális fizetőeszközzel elvégzett tranzakciónak illegálisnak kell lennie, ezért arra kérték a kormányt, cselekedjenek minél hamarabb az ügy kapcsán.

A bejelentés következtében hirtelen 5,5 százalékot zuhant a bitcoin árfolyama, ami egyetlen nap alatt közel 4 000 dolláros mínuszt jelent egységenként.

Az eset azután történt, hogy a több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot maga előtt görgető ingatlanfejlesztő óriáscég, az Evergrande a csőd szélére került, ami szintén kihatott az egyébként rendkívül volatilis kriptovaluták piacára.