Dollár
419,75 Ft
Euró
405,85 Ft
Font
453,14 Ft
Bitcoin
18,929 $

Kína két hatalmas drónt küldött a felhőkbe, hogy esőt hozzon az aszályos időszakban (képek)

Fotó: Unsplash/Daoudi Aissa
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 27. - 18:57

Kína drónokkal generálna csapadékot a példátlan szárazság közepette, mely már hetek óta sújtja az országot.

Kína két hatalmas drónt vetett be Szecsuán délnyugati tartományában, mivel történelmi szárazság sújtja a területet, mely egyre komolyabb hatással van a mezőgazdaságra is. A kínai kormány azt követően döntött a drónok bevetéséről, hogy több melegrekord is megdőlt, mivel az ország felét súlyos hőhullám sújtja.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A Business Insider azt írja, a helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint a helyzet egyre aggasztóbb, főként Szecsuánban, mely az ország egyik legjelentősebb vízenergia-termelője, s olyan városokat lát el, mint a több ezer kilométerre fekvő Sanghaj és Csiangszu.

A helyzet orvoslására végül két hatalmas drónt vetettek be csütörtökön, melyek egy 3728 négyzetkilométeres területet fognak lefedni, az “esőteremtő” művelet pedig várhatóan hétfőig tart majd. Mivel a szélsőséges időjárás már több mint 70 napja tart az országban, Kína ipari tevékenysége és gazdasági növekedése is megtorpant.

A szecsuáni vízerőművek már augusztus eleje óta csupán 50 százalékos kapacitással működnek, ami igen komoly problémát jelent a régióban, mivel már több alkalommal is történtek áramkimaradások, ennek okán pedig a Toyota, és az Apple beszállítója, a Foxconn is felfüggesztette működését az országban.

A példátlanul száraz időjárás azonban a termést is megkárosította, emiatt pedig veszélybe került az őszi betakarítás is, ami globális szinten is problémákat okozhat: ha Kína versenybe száll az exportért a nemzetközi piacokon, könnyedén felhajthatja az egyébként is elszálló élelmiszerárakat.