Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,129 $

USA: Kína katonai fejlődése veszélyt jelent az amerikai fölényre a világűrben 

Fotó: A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén Csang Lu, Fej Csün-long és Teng Csing-ming, a kínai ûrkutatási hivatal (CMSA) Sencsou-15 ûrhajójának legénysége (b-j) sajtótájékoztatót tart az északnyugat-kínai Csicsüan ûrrepülõtéren 2022. november 28-án. A három ûrhajós a következõ napon csatlakozik az elõzõ misszió, a Sencsou-14 legénységéhez a Tienkung (Mennyei palota) nevû kínai ûrállomáson, hogy a hosszan tartó ûrutazás hatásait vizsgálják. MTI/AP/Hszinhua/Liu Lei
Észak-Amerika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Armagno altábornagy szerint nem csak az elképzelhető, hogy utolérik az amerikaiakat, hanem az is, hogy le is körözik őket. 

Az Egyesült Államok hadseregének világűrbeli hadviselési szárnyának vezetője úgy véli, hogy Kína gyors katonai fejlődése egyre nagyobb veszélyt jelent az amerikai fölényre a világűrben – írja a Straits Times

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Nina Armagno altábornagy, az amerikai űrhadsereg vezérkari főnöke szerint Peking jelentős előrelépést tett a katonai űrtechnológia fejlesztése terén, többek között olyan területeken, mint a műholdas kommunikáció és az újrafelhasználható űrhajók, amelyek lehetővé teszik az országok számára űrprogramjaik gyors bővítését.

„Szerintem teljesen elképzelhető, hogy utolérnek és leköröznek minket. A fejlődés, amit elértek, elképesztően gyors volt”

– jelentette ki. 

Peking elkezdte behozni a lemaradását az űrversenyben 

Az Egyesült Államok és Oroszország által uralt űrversenyben Peking történelmileg lemaradt, de az elmúlt években jelentős előrelépéseket tett, amelyek riadalmat keltettek Washingtonban és más nyugati országokban.

„Kína az egyetlen olyan ország, amely egyszerre rendelkezik a nemzetközi rend átalakításának szándékával és egyre inkább a gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai hatalommal is, hogy ezt a célt elérje” – mondta Armagno altábornagy.

Armagno altábornagy szerint Oroszországgal együtt Kína is „vakmerő” rakétakísérleteket hajtott végre, amelyek veszélyes mennyiségű űrszemetet hoztak létre az elmúlt években.

„Ezek a törmelékmezők az összes űrbeli rendszerünket veszélyeztetik, pedig ezek a rendszerek létfontosságúak minden nemzet biztonsági, gazdasági és tudományos érdekei szempontjából” – jelentette ki. 

A 2019-ben részben Kína növekvő képességeinek ellensúlyozására alapított Űrerők az amerikai hadsereg negyedik ága, amelynek Armagno altábornagy az első állandó vezetője.