Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Kína ezúttal Irán kimentésével rúgna bele az Egyesült Államokba

Fotó: Twenty20/Steve Allen
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 15:59

A kínai külügy ismételten elítélte az USA által kivetett bénító szankciókat, amelyet az iráni atomprogram miatt vezettek be.

Vang Ji külügyminiszter pedig egyúttal bejelentette, hogy 25 éves együttműködési megállapodás született Peking és Teherán között, melynek célja, hogy megerősítsék a gazdasági és politikai kapcsolatokat – írja a Szabad Európa Rádió angol nyelvű kiadása.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A külügyminiszter ezen felül jelezte, hogy támogatja a 2015-ös iráni atomegyezmény újratárgyalását, valamint beleszállt az Egyesült Államokba, amiért „elsősorban miattuk” jutott válságba a stabilnak tekintett egyezmény.

Kínának abban a tekintetben jogos az érvelése, hogy 2018-ban a republikánusok nyomására Donald Trump volt az, aki felrúgta a megállapodást azzal, hogy egyoldalúan visszavezette a szankciókat az iszlám köztársaság ellen.

Trump és a republikánusok akkor (és az egyezmény megszületése idején is) arra hivatkoztak, hogy a JCPOA-nak elnevezett atomalku nem kellően hatékony abban, hogy visszafogja Irán ballisztikus rakétaprogramját, atomprogramját és a regionális politikai befolyását.

Irán pedig szintén nem maradt tétlenül, egy évvel azt követően, hogy Trump felrúgta a megállapodást, ők is elkezdték felhalmozni a megengedett szintek feletti tisztaságú uránt, valamint fejlettebb dúsítókat létesítettek a natanzi erőműnél.

Teherán és Peking pedig már 2021-ben kötött egy megállapodást, amelynek keretében az iszlám ország csatlakozik a kínai Út és Övezet projektnek elnevezett infrastrukturális programhoz, melyet Kína arra használ, hogy növelje politikai befolyását a szegényebb országokban.

A kínai külügyminisztérium ennek kapcsán közölte, hogy a megállapodás mostantól véglegesnek tekinthetők és kiterjed az energiaszektorra, az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra, az egészségügyre, a kultúrára és a kiberbiztonságra is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.