Dollár
386,32 Ft
Euró
394,30 Ft
Font
467,27 Ft
Bitcoin
23,962 $

USA: Kína és India jóval több orosz olajat vásárolhat, mint amennyiről tudunk

Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. június 26. - 03:47

Az amerikai elnök egyik pénzügyi tanácsadója szerint Kína és India jóval több orosz olajat vásárolhat, mint amennyiről tudunk.

Joe Biden elnök egyik pénzügyi tanácsadója kijelentette, Kína és India jóval több orosz olajat vásárolhat, mint amennyiről az Egyesült Államoknak tudomása volt, ezzel némiképp enyhítve a nemzetközi piacokon uralkodó ellátási nehézségeket.

Soron kívül A DK szerint brutális infláció várható az év végén, felszólították a kormányt, hogy segítsék a lakosságot

Az India Times azt írja, a West Texas Intermediate nyersolaj ára például a hónap eleji 122 dollárról 105 dollárra esett vissza, mely kifejezetten pozitív változásnak mondható, s egyben felmerült annak az esélye is, hogy idővel enyhülhet az olajiparra nehezedő nyomás.

Kína jelenleg az egyetlen piac, ahová Oroszország közvetlenül szállíthatja a nyersolajat, míg India a nyugati partok kikötőiben található hordókat kezdte el felvásárolni. Június 10-ig közel napi 860 ezer hordó nyersolajat pakoltak fel Oroszország nyugati részén tankerhajókra, ám az olajpiac változékonysága miatt ez a szám még növekedhet a közeljövőben.

Cecilia Rouse, Biden Gazdasági Tanácsának elnöke szerdán a Bloombergnek adott interjújában úgy fogalmazott, értesülései szerint azért is ilyen változó a helyzet jelenleg az olajpiacon, mert Kína és India valójában sokkal több orosz olajat vásárol, mint azt korábban gondoltuk, ezzel pedig a kínálat is megnövekedett a piacon.