Clouds
21 Budapest
Dollár
359,61 Ft
Euró
390,95 Ft
Font
443,28 Ft
Bitcoin
23,123 $

Kínában házi őrizetbe kerültek a Debrecenben gyárat építő Semcorp alapítói

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, James Heng-Kuang Si, a SEMCORP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Pósán László fideszes országgyűlési képviselő és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a kínai SEMCORP vállalat lítium-ion akkumulátorokhoz kapcsolódó debreceni szeparátorfólia-gyártóüzemének alapkőletételén 2021. szeptember 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A külügyminisztérium szerint az ügy nem okoz fennakadást, s a beruházás gyors ütemben halad, vagyis az idei első félévben már megkezdődhet a próbaüzem a gyárban.

A kínai hatóságok nyomozást indítottak a debreceni akkumulátorfólia-gyárat építő kínai vállalat, a Semcorp Advanced Materials Group két tulajdonosa ellen, ezáltal Paul Hsziao-ming Lee és Tony Hsziao-hua Li is házi őrizetbe került.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A milliárdos testvérpárra tavaly év végén csaptak le a rendőrök, ugyanis azzal gyanúsítják őket, hogy titokban külföldre akarták vinni saját cégük tőkéjét, s a hírek szerint 1,4 milliárd dollárt, azaz mostani árfolyamon mintegy 518 milliárd forintot csatornáztak ki a Semcorp Csoportból.

Az Epoch Times szerint nem egyedi esetről van szó, mivel Kínában 2022 végéhez közeledve Lee-éken kívül számos nagyvállalkozó próbálta mobilizálhatóvá tenni a vagyonát, hogy politikai vagy gazdasági okok miatt elhagyhassa az országot.

A gazdasági lap decemberi cikke alapján a Semcorp részvényei nagyon zuhantak a kínai tőzsdén, miután megjelentek az első hírek a házi őrizet kapcsán, s az árfolyam azóta sem emelkedett vissza a korábbi színvonalra.

A magyar kormány 13 milliárd forinttal támogatta a debreceni beruházásukat

A kínai vállalat egy évtized alatt lett világelső a lítiumion-akkumulátorokban használt elválasztó fóliák gyártásában, s többek között fő beszállítóvá vált a Samsung, az LG, a Panasonic, valamint a Debrecenben szintén gyárat építő CATL akkumulátorüzemeiben.

A magyar kormány 13 milliárd forinttal támogatta a debreceni beruházásukat, így a 24.hu azt kérdezte a külügyminisztériumtól, hogy változatlanul bíznak-e a Semcorpban, illetve átgondolja-e a kormány, mekkora állami támogatást nyújt neki.

Erre azt felelték, hogy „a projekt kapcsán a vállalat semmilyen fennakadást sem jelzett, a beruházás gyors ütemben halad, aminek köszönhetően az idei év első felében már a próbaüzem megkezdésével lehet számolni”.