Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Kína soha nem küldött még ennyi vadászgépet Tajvan felé

Fotó: Egy F–CK–1 Csing-Kuo vadászrepülőgép tüzel a dél-tajvani Pingtung megyében tartott hadgyakorlaton 2022. szeptember 7-én. Az előző napon kínai vadászrepülőgépek átlépték a nem hivatalos kínai-tajvani határt, a Tajvani-szoros középvonalát. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Rekordszámú vadászgépet küldött Kína Tajvan felé, miközben csapásmérő gyakorlatot hajtottak végre a sziget körül.

A tajvani védelmi minisztérium szerint a kínai hadsereg 71 repülőgépet és 7 hajtót küldött Tajvan felé, amire korábban nem volt példa. Kína az elmúlt időszakban több hadgyakorlatot is tartott a sziget körül, és nemtetszését fejezte ki az USA reakcióját illetően, mondván, az amerikai kormánynak nincs köze Tajvan ügyéhez.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Joe Biden amerikai elnök Tajvan mögött áll, és védelmet biztosítana számukra. A tajvani védelmi minisztérium a hétfői közleményében azt írta, a kínai repülőgépek közül 47 a 24 órás erődemonstráció alatt átlépte a Tajvani-szoros középvonalát.

A kínai gépek között 18 J-16-os, 11 J-1-es, illetve 6 Szu-30-as vadászgép tűnt fel a drónok mellett. A beszámoló szerint Tajvan a szárazföldi rakétarendszerein, valamint a saját haditengerészeti hajóin keresztül is figyelemmel követte Kína lépéseit – írja az Al Jazeera.

Kína, amely területként tart igényt Tajvanra, vasárnap közölte, hogy harckészültségi járőrözést és csapásmérő gyakorlatokat hajtott végre az önhatalmúlag uralt sziget körül tengerein és annak légterében.

Kína ellenzi, hogy az USA támogassa Tajvant, de ennek ellenére újabb támogatásokról döntenek, melyekkel tovább mélyülhet a konfliktus. Peking és Washington kapcsolatán sem segítenek az amerikai fegyvereladások Tajvan részére, melynek kapcsán a kínai külügyminisztérium szombaton közölte, elítéli és határozottan ellenzi az USA és Tajvan közötti védelmi együttműködést, illetve a washingtoni védelmi törvényjavaslat súlyosan sérti a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást.

A kínai hadsereg gyakran tart nagy hadgyakorlatot erődemonstrációként, válaszul az amerikai kormány Tajvant támogató intézkedéseire. Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi tajvani látogatása csak olaj volt a tűzre, ami után Peking történelmi nagyságú hadgyakorlatot szervezett Tajvan körül. A tajvani vezetés viszont határozottan vitatja Kína szuverenitási igényeit a szigetre, mert szerintük kizárólag a nép dönthet a saját jövőjéről.