Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Kína ma bejfezi a nagyszabású hadgyakorlatát Tajvan körül

Fotó: A tajvani légierő Mirage harci gépei a hszincsui légi támaszponton 2022. augusztus 5-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/Johnson Lai
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 7. - 07:17

A kínai hadsereg várhatóan ma befejezi az eddigi legnagyobb Tajvan körüli hadgyakorlatát, amire az egész világ felkapta a fejét.

Kína egyértelművé tette, következményei lesznek annak, ha az USA kormánygépe látogatást tesz Tajvanban, mert senki nem szólhat bele az ügyeikbe. Pelosi házelnök gépe végül megérkezett a tajvani repülőtérre, amivel az USA kissé felpöckölte Kínát.

A kínai hadsereg szempillantás alatt megjelent Tajvan körül, miután Pelosi elhagyta a szigetet. Soha ezelőtt nem volt példa ekkora hadgyakorlatra a tajvani sziget területén, miközben Kína ballisztikus rakétákat lőtt ki.

Az éles lövedékek használata több országot is felháborított, többek között Japánt, melynek vizein öt ilyen rakéta landolt. Miközben a Tajvani-szoros közelében mintegy tíz kínai és tajvani haditengerészeti hajó állomásozik, úgy tudni, hogy ma véget ér a hadgyakorlat.

A The Guardian azt írja, hogy a kínai hadsereg a mai nap folyamán befejezi az eddigi legnagyobb Tajvan körüli hadgyakorlatát. Az elemzők szerint az elmúlt napokban Kína egy inváziót szimulált Tajvannal szemben, amivel fontos gyakorlati információkra tehettek szert.

Noha a gyakorlatok ma véget érnek Tajvan körül, Peking korábban bejelentette, augusztus 15-ig újabb gyakorlatokat fognak tartani a Sárga-tengeren, amely Kína és a Koreai-félsziget között található.

Meg nem erősített jelentések szerint Kína már fel is oldotta a gyakorlatozási területekre vonatkozó tilalmakat, így várhatóan rövidesen ideiglenesen távoznak a körzetből. Rengeteg hajót és repülőgépet vetettek be a gyakorlatok során, miközben éles tüzérségi gyakorlatokat is tartottak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.