Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Kína újabb H5N6-os madárinfluenza okozta halálesetet jelentett

Fotó: Flickr/International Livestock Research Institute
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elszigetelt esetek számának növekedése aggasztja a kutatókat, akik fokozott felügyeletet követelnek.

A hongkongi egészségügyi minisztérium csütörtökön közleményben közölte, hogy két további H5N6-os madárinfluenza-előfordulásról értesítették, amelyek közül az egyik ugyanabban a városban történt, mint a szerdán bejelentett halálos kimenetelű eset. A helyi tisztviselők nem nyilatkoztak a halálesetek kapcsán.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A két új eset közül az első áldozat egy 55 éves férfi a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen található Guilin városából, aki augusztus 23-án egy élőbaromfi-piacot látogatott meg, mielőtt a tünetek jelentkeztek volna nála. Augusztus 30-án kórházba szállították, és továbbra is súlyos állapotban van.

Ugyanebben a városban szerdán egy másik esetet is jelentettek, amikor az egészségügyi tisztviselők megerősítették egy 26 éves nő halálát, aki arról számolt be, hogy élő baromfival érintkezett. A nőnél augusztus 14-én jelentkeztek a tünetek, de az esetet csak ezen a héten hozták nyilvánosságra.

A második esetben csütörtökön egy 72 éves csungkingi férfi volt érintett, akinél szeptember 16-án jelentkeztek a tünetek, miután beteg baromfival érintkezett – közölték a hongkongi tisztviselők, akik figyelemmel kísérik az eseteket. A férfi három nap után kórházba került, és azóta életét vesztette.

A H5N6-os madárinfluenzával a 2014-es első megerősített eset óta mindössze 48 ember fertőződött meg, de ennek egyharmadát az elmúlt 2,5 hónapban jelentették. Az összes eset felét ráadásul az elmúlt évben jelentették írja a BNO News.

A H5N6-os madárinfluenza minden embernél súlyos betegséget okoz, és a WHO szerint a fertőzöttek több mint fele életét veszti. Nincs megerősített eset emberről emberre történő átvitelről, de egy 61 éves nő, akinek a tesztje júliusban pozitív lett, tagadta, hogy élő baromfival érintkezett volna. A hónap elején a kínai járványügyi központ által közzétett tanulmány több mutációt is azonosított két közelmúltbeli H5N6-os megbetegedésnél.

“A H5N6 növekvő genetikai változatossága és földrajzi elterjedése komoly veszélyt jelent a baromfiiparra és az emberi egészségre. A madárinfluenza-vírussal való emberi fertőzés növekvő tendenciája fontos közegészségügyi kérdéssé vált, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni”

– mondták a kutatók.