Kína beismerte, hogy megsérültek az üzemanyag rudak a szivárgó atomerőműben

A Planet Labs amerikai magánvállalat által közreadott műholdkép a délkelet-kínai Tajsan atomerőműről 2021. május 8-án. Kína június 16-án elismerte a Tajsan atomerőmű kisebb meghibásodását, ám határozottan cáfolta, hogy a hiba bármilyen radioaktív gáz kiszivárgását eredményezte volna. MTI/AP/Planet Labs Inc.
not image

Nagy Noel

2021. június 17. - 11:46

Peking a szerdai nap folyamán először ismerte el, hogy valóban történt sérülést a Guangdongban található atomerőműben, amelynek környékén különösen magas radioaktív sugárzást mértek.

A kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium a hivatalos közösségi médiafelületein jelentette be, hogy a Taishan Atomerőmű 60 ezer üzemanyag rúdja közül legalább öt esetében találtak sérüléseket – írja a hongkongi Apple Daily.

A minisztérium beszámolója szerint azonban a sérülés nem volt jelentős a rudakban és nem jelent komolyabb kockázatot a környezetre nézve, ugyanis nem alkalmas a sérülés arra, hogy jelentős radioaktív szivárgás történjen.

A közleményben megcáfolták azokat a beszámolókat is, miszerint a sugárzás emelkedése már emberre és környezetre nézve egészségtelen mértéket kezdett elérni, elmondásuk szerint még bőven a stabilnak tekinthető keretek között maradt a növekedés.

A radioaktív szivárgásról érkező legelső beszámolók kifejezetten nagy aggodalmat okoztak a hongkongiaknak, ugyanis mindössze 130 kilométerre található az egyre nagyobb kínai elnyomás alá kerülő városállamtól.

Még a hétvége folyamán kezdtek el érkezni az első hírek, hogy szivárgás történt a guangdongi erőműnél, ám Peking szinte azonnal tagadta, hogy bármi probléma is lenne.

Erről sokaknak a csernobili atomkatasztrófa jutott eszébe, amely szintén úgy kezdődött, hogy a baleset bekövetkezése után a szovjetek mindent tagadtak egészen addig, ameddig el nem voltak kénytelenek ismerni.