Kína figyelmeztetést adott ki, hogy senki ne merjen beavatkozni Mianmarban

Hanoi, 2020. november 16. A vietnami hírügynökség (VNA) által közreadott kép a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagállamainak csúcstalálkozóján részt vevő országok vezetőiről és kereskedelmi minisztereiről egy kijelzőn Hanoiban 2020. november 15-én. A tanácskozásra a koronavírus-járvány miatt videokonferencia keretében kerül sor. Az ASEAN-tagállamok és partnereik ezen a napon aláírták a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást. MTI/EPA/Vietnam News Agency
not image

Nagy Noel

2021.április.7 - 17:27

Vang Ji, Kína külügyminisztere figyelmeztette a délkelet-ázsiai országokat, hogy legyenek nagyon résen, mert külső hatalmak akarnak beavatkozni Mianmarban az eluralkodó káosz miatt.

Vang az elmúlt héten többek között Szingapúrral, Malajziával, Indonéziával és a Fülöp-szigetekkel is tárgyalt a Mianmarban kialakult válságos helyzet kapcsán és kijelentette, tenni kell valamit a helyzet enyhítése érdekében:

„Résen kell lennünk a helyzet kapcsán, ugyanis rosszindulatú külső erők próbálnak közbeavatkozni Mianmarban, amelyek provokálják a népet, erősítik a megosztottságot és bonyolultabbá teszik a helyzetet. Abban reménykedünk, hogy a nemzetközi közösség objektív és igazságos marad, valamint egy kedvező külső környezetet teremt Mianmar politikai konszolidációjának a szankciók és a nyomásgyakorlás helyett” – fogalmazott.

Vang mindezt a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) legutóbbi találkozóján mondta el, melyet Bruneiben tartottak, amely jelenleg a blokk soros elnöke – emlékeztet a South China Morning Post. Mianmar szintén tagja a szövetségnek, amely aggódva figyeli a katonai puccs miatt kibontakozott eseményeket.

Az ASEAN-blokkon belül Indonézia volt az, amely kezdeményezte, hogy tárgyalásba kell kezdeni a helyzet megoldása érdekében. Ennek az érdekessége, hogy eddig a blokk amellett állt, hogy nem kommentálják a tagállamok belső ügyeit, ám ez a helyzet másnak bizonyul a súlyosságára tekintettel.

Vang elmondása szerint Kína hajlandó lenne részt venni a helyzet megoldásának koordinációjában és megteremtik a szükséges feltételeket. A külügyminiszter felszólította Mianmart, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy felszámolják az erőszakot és felhagyjanak a vérontással, amely már megannyi civil életét követelte.

A külügyminiszter megfogalmazása azonban nem véletlen – jegyzi meg a Hongkongi lap. Kína is az elmúlt idők során számos kritikával nézett szembe a Hszincsiangban elkövetett jogsértések miatt, melynél szintén azt sérelmezte – főleg az USA részéről -, hogy a belső ügyeikbe próbálnak beavatkozni.