Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Kína: több ezer dollárt kaphatnak mostantól a feljelentők

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 12. - 19:38

A kínai állampolgároknak ezáltal új lehetőségük nyílik a gyors pénzkeresésre.

A hét folyamán bejelentett új törvényekben a kínai állambiztonsági minisztérium új szabályokat tett közzé, miszerint a kínaiak feljelenthetik polgártársaikat olyan tevékenységekért, amelyek károsak lehetnek a nemzetbiztonságra nézve.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Az ország állami médiájának beszámolója alapján a jutalom körülbelül 2 ezer és 20 ezer dollár közötti összegre tehető, valamint „szellemi elismerés” is jár, mégpedig különleges bizonyítvány formájában annak, aki eleget tesz ezeknek a kötelességeknek.

Bár a külföldi kémek leleplezéséért járó elismerések nem számítanak újdonságnak Kínában, az intézkedések célja azonban az, hogy egységesítsék az elismeréseket, valamint motiválják a lakosságot, legfőképp amiatt, hogy a külföldi hírszerző ügynökségek és más ellenséges erők fokozott fenyegetést jelentek az országra nézve.

Az ezzel kapcsolatos megközelítést már évek óta szorgalmazzák, amely jelentős mértékben növelte a rivális nemzetekkel szembeni gyanakvást, azonban a Kínai Kommunista Párt szerint erre nyomós okuk van.

A bejelentéseket forródróton, postai úton, weboldalon keresztül, személyesen vagy bármilyen más módon meg lehet tenni, a beérkezésük után pedig a hatóságok ellenőrzik a tippek valódiságtartalmát, mielőtt döntést hoznának a jutalomról.

Abban az esetben, ha többen adják meg ugyanazt a tippet, akkor azt illeti meg a jutalom, aki először jelentette, ezzel arra ösztönözve a lakosságot, hogy mielőbb osszák meg a birtokukba jutott információt.

Bár ezek a szabályok meglehetősen ellentétes reakciókat váltottak ki mind a nyugati, mind a kínai közösségi oldalakon, a lakosság számára azonban egyáltalán nem idegenek az ilyen közösségi megfigyelési programok – írta a neokohn.hu.

A kormány az elmúlt években vezette be a „társadalmi kredit rendszert” is, amely arra irányul, hogy a polgárok viselkedésük és tetteik alapján pontszámokat kapnak, ha azonban nem túl jók az eredmények, az utazási és internet hozzáférési lehetőségeiket is korlátozhatják.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.