Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

Források szerint Kína 2020-ban észak-koreai disszidenst adott át Japánnak

TÉMÁK:
#Japán #Kína
Fotó: Wikimedia Commons
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Amennyiben ezen értesülések valósak, úgy kifejezetten meglepő a lépés Kína részéről, hiszen szinte kivétel nélkül minden észak-koreai disszidenst visszaküldenek Észak-Koreába.

A South China Morning Post egy forrás beszámolója nyomán jelentett arról, hogy Kína 2020-ban egy észak-koreai disszidenst adott át Japánnak, miután kiderült, hogy egy évtizedekkel korábban Észak-Koreába költözött japán nő unokája.

Soron kívül Rövidke napsütés után csapadék vár ránk hétfőn

A forrás pénteken megosztotta, furcsa lépés ez Kína részéről, hiszen Peking nagyon ritkán ad át észak-koreai disszidenseket, ugyanis a kínai hatóságok jellemzően szinte azonnal visszaküldik Észak-Koreába az érintetteket.

A húszas éveiben járó disszidens valamikor 2020 tavaszán utazott Kínába, s még abban az évben decemberben elküldték Japánba, miután a japán minisztérium hosszasan tárgyalt a kínaiakkal az átadásról. Mindez akkor történt, amikor Japán és Kína is enyhített a bevezetett határellenőrzések szigorán, hogy a koronavírus-járvány közepette ne omoljon össze a gazdaság.

A disszidenst támogató szervezet egyik tisztviselője megosztotta, csupán a két ország közötti aktuális politikai helyzettől függ, hogy Kína átadja-e a japán származású disszidenseket Japánnak. Ahhoz képest, hogy az átadás már két éve történt, a kínai külügyminisztérium semminemű információt nem közölt az eset kapcsán.

A disszidens sikeresen elhagyta Észak-Koreát, ám amikor a délnyugati Jünnan tartományból Vietnam felé tartott, a kínai hatóságok elfogták: a nő azt mondta a hatóságoknak, hogy édesanyja és nagymamája is Japánban élt, s bár a hatóságok ezt kétkedve fogadták, egy DNS-teszt után állítása be is bizonyosodott. A forrás szerint a nő Japánba költözött, és tartózkodási engedélyt is kapott, ám végül idén júliusban átköltözött Dél-Koreába.