Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $

Kína enyhít a koronavírus miatti korlátozásokon 

Fotó: Védõruhát viselõ önkéntes egészségügyi dolgozók élelmiszersegélyt oszt a lakóknak az új koronavírus-fertõzések miatt lezárt pekingi lakónegyedek egyikében 2022. november 28-án. MTI/EPA/Vu Hao
Ázsia
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A legnagyobb városokban feloldják a kerületi zárlatokat és engedélyezik az üzletek újbóli megnyitását.

Kína enyhített a koronavírussal kapcsolatban használt hangnemen, annak ellenére, hogy napi esetszámok a rekordok közelében járnak, a legnagyobb városokban feloldják a kerületi zárlatokat és engedélyezik az üzletek újbóli megnyitását.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Az intézkedések enyhítését bejelentő egészségügyi hatóságok nem tettek említést a tiltakozásokról, amelyek a háztűz áldozatai miatti gyertyás virrasztásoktól a rendbontásig és a hatóságokkal való összecsapásokig terjedtek. 

A tüntetések a polgári engedetlenség legnagyobb megnyilvánulását jelentették a szárazföldi Kínában azóta, hogy Hszi Csin-ping elnök egy évtizede átvette a hatalmat. 

A közel rekordot jelentő esetszámok ellenére Szun Csunlan kínai miniszterelnök-helyettes, aki a koronavrus elleni erőfeszítéseket felügyeli, azt mondta, hogy a vírus betegséget okozó képessége gyengül – idézi az állami médiát a Channel News Asia

„Az ország új helyzettel és új feladatokkal néz szembe a járványmegelőzés és -ellenőrzés terén, mivel az omikron vírus fertőzőképessége gyengül, egyre több embert oltanak be, és egyre több tapasztalat halmozódik fel a vírus megfékezése terén” – mondta Sun. 

Több helyen azonnal enyhíteni kezdtek a szabályokon

Kevesebb mint 24 órával a csengcsoui erőszakos tüntetések után a hatóságok a Hongkongtól északra fekvő, kiterjedt ipari központ hét kerületében közölték, hogy feloldják az ideiglenes zárlatokat. Az egyik kerület hozzátette, hogy engedélyezi az iskolai tanítás folytatását, és újra megnyitja az éttermeket és más üzleteket, köztük a mozikat.

Egy több ezer fős kelet-pekingi közösség engedélyezi, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező fertőzöttek otthonukban tölték a karantént, azonban a pozitív fertőzöttek lakhelye felett és alatt három emelettel, illetve ugyanazon az emeleten lévő szomszédoknak is karanténba kell vonulniuk

Ez messze elmarad az év korábbi karanténprotokolljaitól, amikor egész közösségeket zártak be, néha hetekre, miután egyetlen pozitív esetet is találtak.

Egy másik közeli közösség a héten online szavazást tart a pozitív esetek otthoni elkülönítésének lehetőségéről, mondták a lakosok.