Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Kína eddig ennyi vakcinát adott be a saját oltóanyagából

Fotó: Nyíregyháza, 2021. március 3. Gulyás Gábor háziorvos beoltja egyik páciensét a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával nyíregyházi rendelõjében 2021. március 3-án. MTI/Balázs Attila
not image

Takács Petra

2021. március 15. - 15:20

Kína egészen közel áll ahhoz, hogy elérje a 65 milliós mérföldkövet, miközben rendre kevés új fertőzöttről számolnak be az országban.

Kínában vasárnapig 64,98 millió dózist adtak már be a hazai fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagokból – számolt be internetes kiadásában a China Daily című kínai pártlap a kínai nemzeti egészségügyi bizottság hétfői közlésére hivatkozva.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Li Pin, a bizottság vezető-helyettese elmondta: az oltási kampány három főbb csoportra terjed ki, melyek a fertőzés szempontjából magas kockázatnak kitett dolgozók, az idősek és alapbetegségekkel rendelkezők, valamint a fenti csoportokba nem sorolható, de oltásra jelentkező emberek.

A fertőzés szempontjából magas kockázatnak kitett emberek közé elsősorban a kulcsfontosságú szektorok dolgozóit, valamint a határterületeken és a nagy munkaigényű ágazatokban tevékenykedőket sorolják. Ebbe a csoportba tartoznak továbbá azok az időskorúak is, akiknek nincsenek ugyan egészségügyi problémáik, de valamilyen különleges okból szükségük van az oltásra. Li hangsúlyozta: jelenleg ennek a csoportnak az oltása folyik.

A program második szakaszában az időseket és az alapbetegségekkel rendelkezőket oltanák, ám mivel egyelőre nincsen elegendő klinikai adat, amely bizonyítaná, hogy a Covid-19 elleni vakcinák biztonságosak és hatékonyak-e ennek a csoportnak az esetében, így további kutatásokra van szükség a tömeges oltás megkezdése előtt – írja a China Daily.

Mexikóban pankrátorok tartatják be a maszkviselés szabályait (videó)

Kínában mindeddig négy, belföldi fejlesztésű oltóanyag kapott piaci engedélyt, a kínai egészségügyi hatóságok pedig azt tűzték ki célul, hogy 2022 nyaráig beoltanak 900 millió és 1 milliárd közötti embert – vagyis az 1,4 milliárdos lakosság nyolcvan százalékát – koronavírus ellen a nyájimmunitás elérése érdekében.