Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Katonai szaklap: Kína drónok bevetésével “egyesítené” az országot Tajvannal

Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jang
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Erről egy kínai katonai szaklapban írtak, kiemelve, hogy a drónok kulcsfontosságú szerepet játszanának abban az esetben, ha Kína ténylegesen “egyesítései háborút” indítana Tajvan ellen.

A South China Morning Post egy kínai katonai szaklap friss jelentése nyomán számolt be arról, hogy a szerzők szerint a drónokat a kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) az ellenséges vezetők megygyilkolására használhatná, melyek alkalmazása jelentősen lerövidítené a konfliktust, ezzel együtt pedig minimálisra csökkentené az áldozatok számát is.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Megjegyezték, a drónokkal akár Tajvan mobil rakétakilövő állásait és nehézfegyverzetét is célba vehetnék. Az Ordnance Industry Science Technology című szaklapban megjelent cikk felvázolja, hogy hogyan alakulhatna egy Tajvan elleni kínai támadás.

A nagy kínai “végső egyesítési háború”

A cikkben “végső egyesítési háborúként” hivatkoznak a hipotetikus támadásra, melyben a PLA arra törekedne, hogy “minden irányban és területen – szárazföldön, tengeren, levegőben, űrben, villamosenergiában és az interneten – elnyomja Tajvan szigetét”.

A szerzők szerint a drónok kulcsfontosságú szerepet töltenének be a háborúban, kiemelve azok előnyeit: a drónok más repülőgépekkel és fegyverrendszerekkel ellentétben ugyanis pilóta nélkül repülnek. Hangsúlyozták, a pilóták által irányított harci repülőgépek csak 3-4 órán át képesek a legegőben maradni, szemben a nagyobb méretű drónok 30-40 órás üzemidejével.

A cikk szerint a drónok a kisebb hajók megtámadására is alkalmasak lehetnek, példaként említve az olyan hosszú élettartamú csapásmérő és felderítő drónokat, mint a GJ-2/11 és a BZK-005C, TB-001, melyek valós idejű megfigyeléseket végezhetnének, együttműködhetnének a kínai harci repülőkkel, hogy aztán csapásokat mérjenek a kisebb tajvani hajókra.