Kínai atomtengeralattjárót érzékeltek a Tajvani-szorosnál

Fotó: MTI/EPA/Yonhap
not image

Nagy Noel

2021. december 1. - 10:53

Aggasztó jelenet zajlott le a Tajvani-szorosnál hétfőn, melyet műholdas felvételek alapján amerikai védelmi elemzők fedeztek fel.

H.I Sutton, az amerikai tengerészeti intézet szerzője ugyanis nyilvánosságra hozott egy műholdas felvételt, amelyet az Európai Űrügynökség Sentinel -2 nevű szatellitjével készítettek – vette észre a South China Morning Post.

A Sutton által megosztotta képeken pedig az látszik, ahogyan felszínre jön egy ballisztikusrakéta-hordozó atommeghajtású tengeralattjáró a mélyről, ráadásul egy másik hajó kíséretében. Bár elismerte Sutton, hogy nem valami jó minőségű képeket szerzett be, de abból kilátszik, hogy milyen tengeralattjáróról van szó.

A védelmi szakértő véleménye szerint az atommeghajtású tengeralattjáró feltehetően a Népi Felszabadító Hadsereg julini bázisától indult meg északi irányba, a Dél-kínai tengeren található Hainan közeléből.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Számos, a hongkongi független lapnak nyilatkozó szakértő egyetért abban, hogy nagyon szokatlan egy ilyen ballisztikusrakéta-hordozó atommeghajtású tengeralattjárótól, hogy felszínre jöjjön, különösen az olyan fejlett modelleknél, mint ami a kínai hadseregnek van.

Ez ugyanis egy Type 094 tengeralattjáró, amely JL-2 típusú ballisztikus rakéták szállítására képes, melyek mintegy 7000 kilométeres hatótávval rendelkeznek, magyarán a Dél-kínai tengerről akár képesek lennének az USA szárazföldi területeit is eltalálni.

A tengeralattjáró legfrissebb verzióját, a Type 094A-t még áprilisban helyezték üzembe, azok pedig még fejlettebb kapacitásokkal rendelkeznek: JL-3 típusú ballisztikus rakéta kilövésére is képes, mely 10 000 kilométeres hatótávval rendelkezik.

Sutton megállapítása szerint a jelen esetben felszínre került tengeralattjáró az egyel régebbi verzió volt, ám ettől még a jelenség maga meglehetősen szokatlan, főként kiindulva abból, hogy a kínaiak mennyire szoktak figyelni a precizitásra.