Felrobbant egy alumíniumgyár az áradások miatt Kínában (videó)

Derékig érõ vízben gyalogol egy férfi az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esõzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. MTI/EPA/Featurechina
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 17:56

Valósággal felrobbant egy alumínium ötvözetek gyártásával foglalkozó üzem helyi idő szerint kedd reggel a közép-kínai Honan tartományban a súlyos áradások miatt.

A kínai Global Times beszámolója szerint a helyi hatóságok nem jelentettek sérülést vagy halálesetet a robbanás következtében, a helyi katasztrófavédők pedig azonnal a helyszínre siettek az állami lap szerint.

Mint a helyi önkormányzat közleménye alapján írják, az eset helyi idő szerint reggel 6 óra magasságában történt a Gaocseng agglomerációhoz tartozó Dengfeng falva mellett található, alumínium ötvözeteket gyártó üzemben.

A dengfengi városvezetés az ipari baleset okaként azt nevezte meg, hogy a közeli folyóból árvíz áradt az üzemhez, és egy olyan tartályba is bekerült, ahol magas hőmérsékletű oldatokat tároltak, mely végül berobbant.

Dengfengben nagyon súlyos esőzések voltak a hétfői nap folyamán, amelynek hatására a Jinghe-folyó megáradt, a gyár körül felhúzott fal a jelentős mennyiségű víz hatására összeomlott és így az árvíz el tudta lepni az üzemet.

A közlemény szerint a vállalat ezt követően teljesen lekapcsolta az áramot az üzemben és minden dolgozót evakuáltak, miközben a Global Times megjegyzi, hogy nem merült fel korábban az üzemeltető céggel szemben biztonsági aggály.

Honan tartományt egyébként rendkívül súlyos áradások sújtják, amelynek következtében több száz ember beszorult a helyi metróhálózatba, legalább tizenketten pedig életüket vesztették.