Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $

Kína figyelmeztetett egy amerikai hadihajót a Dél-kínai tengeren, az USA tagad

Fotó: Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok tagadja Kína állításait, miszerint figyelmeztetést kapott volna az egyik hadihajójuk a Dél-kínai-tengeren.

A kínai hadsereg csütörtöki beszámolója szerint figyelmeztették az USA egyik hadihajóját, hogy hagyja el a Dél-kínai-tenger vizeit. Az amerikai erők gyorsan cáfolták Kína állítását, szerintük semmi ilyen nem történt.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Kína szuverenitást követel a Dél-kínai-tenger szinte teljes területe felett, ami egy stratégiai fontosságú vízi útvonal, melyen keresztül több trillió dollárnyi kereskedelmi forgalom halad át. Egy nemzetközi bíróság döntése alapján azonban ennek az állításnak nincs jogalapja.

A Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia és Brunei is hasonló igényeket támaszt a tengerre, addig az USA hadihajókkal hajózik át ezeken a vizeken, érvényesítve a nemzetközi vizeken való szabad hajózás jogát.

Az USA szerint Kína állításai hamisak

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) déli hadszíntéri parancsnoksága közölte, hogy a USS Milius omboló csütörtökön belépett a Paracel-szigetek körüli vizekre, amikre Vietnam is igényt tart – írja a France24.

A kínai szóvivő azt mondta, többek között a levegőből is megfigyelték az amerikai hadihajót, a törvényeknek megfelelően, majd arra szólították fel őket, hogy távozzanak. Kína szerint a hajó illegálisan hatolt be a kínai felségvizekre, a kormány engedélye nélkül, ami kapcsán megjegyezték, hogy ez ártott a térség békéjének és stabilitásának.

Az amerikai hadsereg gyorsan cáfolta az állításokat, és az AFP kérdésére azt mondták, nem igaz, amit Kína közölt. A hajó rutinműveleteket végez a Dél-kínai tengeren, ahonnan nem utasították ki. Az amerikai szóvivő megjegyezte, az USA továbbra is ott repül, hajózik és tevékenykedik, ahol ezt a nemzetközi jog megengedi.