Kim Dzsongun kéthetes szünet után újra megjelent a nyilvánosság előtt

Fotó: MTI/EPA/KCNA
not image

Borbély Fanni

2021. július 27. - 20:36

Kim Dzsongun újabb kéthetes szünet után kedden ismét megjelent az állami médiában, majd a július 27-i koreai háború fegyverszüneti évfordulója alkalmából éjfélkor meglátogatta a felszabadító háború mártírjainak temetőjét.

2021-ben lesz 68 éve, hogy 1953-ban Észak-Korea, Kína és az Egyesült Államok vezette ENSZ-parancsnokság aláírta a fegyverszüneti megállapodást, amely gyakorlatilag véget vetett a hároméves háborúnak.

A Rodong Sinmunban, a párt által vezetett újságban a Kim látogatásáról szóló beszámoló rövid volt ugyan, de Kim állítólag megjegyezte, hogy “a felnövő nemzedékek” még mindig a háborús veteránoktól tanulják a hazaszeretet jelentését.

A koreai háború tanulságairól szóló vezércikk is megjelent az újság második oldalán. Az általános téma egy folyamatban lévő propagandára utalt, amely arra ösztönzi az észak-koreaiakat, hogy merítsenek az 1950-es évek szelleméből, amikor a lakosságnak sikerült legyőznie a háború utáni nehézségeket. A következő mondattal próbálják buzdítani a lakosságot:

“A győzelem napja idén még nagyobb jelentőségűvé fokozódik a nemzet előtt jelenleg álló kihívások miatt”.

Hozzátették, hogy az országnak “az elmúlt években páratlanul nagy nehézségekkel kellett szembenéznie”, és hogy a nemzet méltóságának védelme és érdekeinek védelme szempontjából most “semmiben sem különbözik a haza felszabadító háborújának időszakától”.

Az NK News arról számolt be, hogy a háborús veteránok a héten már országszerte tartottak foglalkozásokat fiatalokkal, hogy háborús élményeikről beszéljenek, és több ezer 80-as éveiben járó veteránt repültek be Phenjanba a háborús veteránok hetedik nemzeti konferenciájára, amely az állami média keddi közlése szerint jelenleg is tart.