Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Kim Dzsongun kezére játszik a Squid Game sorozat

Fotó: EPA/FAZRY ISMAIL
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 10. - 12:01

A Squid Game pontosan úgy ábrázolja Dél-Koreát, ahogy azt Kim Dzsongun szeretné. 

A Netflix népszerű dél-koreai sorozata, amely kétségbeesett, eladósodott dél-koreaiakról szól, akik gyerekjátékokat játszanak annak érdekében, hogy sok pénzt nyerjenek, azonban a tét ennél sokkal komolyabb: a játékokból való kiesésért az életükkel fizetnek. 

Az Észak-Korea szakértők szerint ez Kim Dzsongun malmára hajthatja a vizet, hiszen pontosan úgy ábrázolja Dél-Koreát, ahogy ő szeretné. 

„Kim biztosan nagyon örül annak, ahogyan Dél-Koreát a világ előtt ábrázolják. Mindig a Nyugat, a fogyasztói társadalom, a dél-koreaiak és az amerikaiak ellen szónokol. Biztosan imádja a Squid Game-et“

– mondta Michael Madden Észak-Korea szakértő.

Az északi vezető szájából sokszor hallani a nyugati „dekadens életmód“ szidalmazását, annak ellenére, hogy ismert tény, hogy ő és családja titokban sokféle luxusterméket fogyasztanak, amelyeket a tengerentúlról importálnak. 

Az észak-koreai állami média a Squid Game-et a „dél-koreai kapitalista társadalom vad természeti példájának nevezte, ahol az emberiség belepusztul a szélsőséges versenybe“, miközben az egyenlőtlen társadalomban az erősek kizsákmányolják a gyengéket. 

A filmkészítők abból a generációból származnak, amely gyűlöli Amerikát. Borzalmasnak állítják be Dél-Koreát, miközben a helyzet nem annyira rossz. Az észak-koreaiak pedig imádják ezt, és ki is használják“

– mondta Gordon Chang szakértő. 

Sean King Ázsia-szakértő azonban nem ért egyet ezzel az állítással, szerint a Squid Game megmutatja, hogy a dél-koreaiaknak ugyanolyan problémáik vannak, mint mindenki másnak – írja a New York Times.

„Jobban tudnak azonosulni a dél-koreaiakkal, még akkor is, ha rossz fényben tűntetik fel őket. Ezáltal jobban hasonlítanak ránk, ami hosszú távon nem tesz jót Kimnek, aki nem szereti, ha az emberek jobban kötődnek a dél-koreaiakhoz.“