Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Észak-Korea a világ legnagyobb atomarzenáljára törekszik

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lõnek ki a phenjani nemzetközi repülõtérrõl 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lõtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétõl csapódott be a tengerbe. MTI/AP/KCNA/KNS
Ázsia
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kim Dzsongun, Észak-Korea teljhatalmú elnöke egyértelművé tette, hogy a világ legnagyobb atomarzenálját akarják összerakni az országban, ehhez pedig pénzt és paripát sem sajnálnak.

Az állami KCNA hírügynökség beszámolója szerint Kim kijelentette, hogy a végső célja, hogy Észak-Korea a rendelkezzen a világ legerősebb atomfegyver-arzenáljával – számolt be a hírről az Al Jazeera hírtelevízió.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Kim egyúttal bejelentette azt is, hogy mintegy tucat katonai tisztviselőt és tudóst léptetett elő, amiért sikeresen tesztelték Észak-Korea eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétáját, a Hvaszong-17-et.

Kim a legújabb rendeletében kifejtette, hogy Észak-Korea azért épít ekkora atomarzenált, hogy megvédje az állam becsületét, szuverenitását, valamint a népét, illetve az a végcél, hogy sosem látott erőt demonstráljanak ezzel.

Ismét hangsúlyozta, hogy az amerikai területek eltalálására is képes Hvaszong-17 ballisztikus rakéta a világ legerősebb stratégiai fegyvere és szerinte ez demonstrálta Észak-Korea képességeit és elkötelezettségét, hogy a világ legerősebb hadseregét felépítsék.

A november 18-i tesztkilövést egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsának több tagja is elítélte, ezt súlyos eszkalációnak tekintik, amely minden eddiginél súlyosabban fenyegeti a nemzetközi rend és a régió békét, illetve stabilitását.

Észak-Korea felpörgette a teszteket

Észak-Korea az elmúlt hetek során, illetve kijelenthető, hogy az idei évben rekordmértékű rakéta- és nehéztüzérségi tesztet hajtott végre és sokan tartanak attól, hogy 2017 után ismételten tesztelhetnek atomfegyvert.

Kim kijelentette szombaton, hogy az észak-koreai tudósok segítségével óriási technológiai előrelépést sikerült tenni, különösen a ballisztikus rakétákra szerelhető atomtöltetek tekintetében – erről azonban nem beszélt részletesen.

Kim múlt héten megerősítette azt is, hogy elsősorban az Egyesült Államoknak akar üzenni ezekkel a tesztekkel, Phenjan állítása szerint az „amerikai atomfenyegetésekre készen állnak atomfegyverrel válaszolni” – noha ezt Washington sosem helyezte kilátásba.