Azért fogyott Kim Dzsongun ekkorát, mert nem tud sajtot importálni a COVID miatt

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára felszólal az ország legfelsõbb törvényhozása, a Legfelsõbb Népi Gyûlés ülésén Phenjanban 2021. szeptember 29-én. Kim ígéretet tett arra, hogy októbertõl helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ajánlatot téve ezzel a megosztott félsziget békéjének megteremtésére. MTI/EPA/KCNA
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 10:35

Egy Észak-Korea szakértő véleménye szerint megvan az alapos oka annak, hogy miért kezdett el ekkorát fogyni a kommunista vezető.

Számos szakértő találgatni kezdett, miután Kim Dzsongun szemmel láthatóan komoly fogyáson ment keresztül. Korábban arról lehetett hallani, hogy az orvosai tanácsára kezdett el fogyókúrázni, mert ezt nála is több egészségügyi problémához vezetett.

Az észak-koreai hatóságok természetesen ebből is propagandát gyártottak, ugyanis azt állították, hogy a Legfelsőbb Vezető bizony a „nemzet érdekében” nem eszik annyit. Mindez akkoriban terjedt el, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Észak-Korea komoly éhínséggel néz szembe.

A Metro beszámolója szerint azonban ennél többről van szó és ehhez a koronavírus-járvány miatt kivetett szigorú határkontrollnak is köze van. A portálnak nyilatkozó szakértő szerint ugyanis ez miatt Kim nem tud a kedvenc ételeiből nagyokat lakmározni.

Kim Dzsongun esetében ugyanis köztudott, hogy hatalmas rajongója a svájci sajtokat, valamint az italokat sem veti meg. Úgy tudni, a sült csirkét, az orosz vodkát, a Hennessy konyakot és a pezsgőt sem veti meg. Dr. Sojin Lim szerint itt keresendő az ok:

„Pontosan tudjuk, hogy jó forrásai vannak, szereti a sajtot, sokat iszik és a gyorskaját is imádja. A határzárak miatt azonban ez a sok étel nem tud Észak-Koreába menni, így nincsenek meg ezek az opciói”

„Ezzel egy időben viszont nem is tudta fenntartani azt a képet, hogy egy kövér ember, mert a nép közben éhezik. Ha fenntartja azt a kinézetet, azzal csak az emberek szenvedését mélyíti, így ez még taktikailag is jól jött” – tette hozzá.

Dr. Lim hozzátette azt is, hogy ez jól jött a propagandának, mivel ezzel tudja erősíteni, hogy ő is csak a nép gyermeke, aki a szegényekkel együtt éhezik. A személyi kultusz pedig annyira szigorú, hogy ezt mindenkinek el kell hinnie.

Ugyan az észak-koreai szigorú koronavírus elleni fellépés megfosztotta Kimet a luxustól, a nép hátán sokkal keményebben csattant az ostor: Észak-Koreában konkrétan éhínség tombol, ami egyesek szerint súlyosabb lehet, mint ami a kilencvenes években volt.