Kijevi tüntetés: a mariupoli katonák evakuálását követelték, a férfi tüntetők behívóparancsot kaptak

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Koós Alexandra

2022. május 8. - 11:19

A jelentések szerint a demonstráción részt vevő nők férjeik és hozzátartozóik kimenekítését követelték, a tüntető férfiak pedig behívóparancsot kaptak.

A kormány tiltásának ellenére, körülbelül 50 ember gyűlt össze az ukrán főváros Függetlenség terén péntek reggel, ahol az oroszokkal való tárgyalásokra szólítottak fel annak érdekében, hogy eredményre jussanak az ukrán katonák sorsáról.

A déli kikötővárosban harcoló katonák feleségei azt követelték, hogy a kormány gondoskodjon férjeik kimenekítéséről, ám a rendőrség feloszlotta a tömeget, majd katonai behívóparancsot adták át a tüntetésen részt vevő férfiaknak.

Az ENSZ még a teljes kimenekítés előtt újabb erőfeszítést tett annak érdekében, hogy a mariupoli Azovsztal acélgyárban rekedt 200 civilt evakuálhassák, az ENSZ főtitkára pedig „pokolinak” nevezte a komplexumban kialakult helyzetet – derül ki a The Guardian cikkéből.

A korábbi tárgyalások és evakuációs munkálatok azonban nem terjedtek ki az üzemet védő közel 1000 fős ukrán katona sorsára, amely az elmúlt napokban hangos tiltakozáshoz vezetett a hozzátartozók részéről.

A kijevi demonstráció kapcsán a helyi rendőrség kommunikációs osztályának vezetője, Julia Girdvilis azt mondta, letartóztatásra nem került sor, a helyszínen lévő rendőrök pedig elmagyarázták a tüntetőknek, hogy hadiállapot idején nem engedélyezett tömegrendezvény megtartása.

Elmondása szerint a jelenlévők ezután maguktól szétszéledtek, majd hozzátette, az emberek iratait ellenőrizték, valamint további adatgyűjtés céljából néhány 30-as éveiben járó férfit a sorozási irodákhoz vittek.

A katonák hozzátartozóit képviselő 32 éves Maria arról nyilatkozott, hogy párja, a 29 éves Artem a múlt héten halt meg a harcok következtében, emellett mindannyian feldúlt állapotban vannak, azonban kiemelte, nem a kormány ellen vannak, egyszerűen csak magyarázatot szeretnének kapni.

Hangsúlyozta, hogy joguk van ahhoz, hogy megtudják, mi is történik pontosan, hiszen nagyon nehéz megállapítani, hogy ki az, aki még életben lehet, valamint arra van szükségük, hogy valaki tudassa velük, egyáltalán nem feledkeztek meg az ukrán katonákról, az ő érdekükben is tesznek lépéseket.