Soha nem volt terv Kijev elfoglalása? Az ukrán főváros az oroszoknak is nagy falat lehet

Fotó: Unsplash/Eugene
not image

Hujber Dávid

2022. május 29. - 12:25

Egy orosz diplomata kitart azon véleménye mellett, miszerint Vlagyimir Putyinnak valószínűleg soha nem szerepelt a tervei között Kijev elfoglalása.

Az orosz haderő február végén tört be Ukrajnába, és azóta zajlanak a harcok, immáron több mint három hónapja. Rengeteg a halott, mindkét oldalon, ráadásul az ukránoknál sok ezer civil is életét vesztette.

Eleinte úgy tűnt, hogy az orosz erők pár nap alatt Kijevet is képesek lesznek elfoglalni, de még csak megközelíteni sem tudták a fővárost. Miután északon egyre nagyobb nyomás alá kerültek, köszönhetően a Nyugat ukrán támogatásának is, délre és keletre húzódtak vissza.

Egy korábbi jelentés arra utal, hogy Putyin nem feltétlen mondott le Kijev bevételéről. Kelin Myrie azonban nem hisz abban, hogy az orosz hadseregnek ilyen céljai lettek volna, és lennének a közeljövőben.

„Igen, azt hiszem.” – válaszolt arra a kérdésre az orosz tisztviselő, hogy Oroszország lemondott-e Kijevről. Hozzátette, nem hiszi, hogy az orosz vezetők közül bárkinek is lett volna olyan terve, hogy elfoglalják Kijevet.

„Nem nem hiszem, hogy lehetséges Kijevet elfoglalni, ez egy nagy város.” Ezek után adódik kérdés, az oroszok miért voltak a fővároshoz közeli térségben, ha soha nem állt szándékukban elfoglalni a várost. – írta a The Guardian.

„Voltak csapataink ott, de nem Kijev elfoglalására. Nem vagyok katona,, de még én is megértem, ha az egyik fronton csinálni akarsz valamit, akkor a másikon mást kell tenned. A kezdeti szakaszban nem volt célunk Kijev elfoglalása, nem hiszem, hogy ez lehetséges lenne.”