Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $
Fotó: Egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson emberek egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt, 2022. december 16-án. MTI/AP/Efrem Lukackij
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Jelentős mértékű az áramhiány Kijevben, ahol továbbra sem nyugodhatnak meg az emberek a háború miatt.

Oroszország tagadja, hogy be akarták venni Kijevet, míg Ukrajna biztos abban, hogy ez volt az eredeti terve az oroszoknak, csak nem jártak sikerrel. A kijevi lakosság és a fegyveres erők a háború első felében felkészültek az esetleges utcai harcokra.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A rakétatámadások azonban nem maradtak el, és többen is életüket vesztették a fővárosban. Karácsonykor sem nyugodhatnak meg, nincs érvényben tűzszünet, és Oroszország nem vonja ki a csapatait Ukrajnából.

Mindeközben arról adtak tájékoztatást, hogy Kijev körülbelül 50%-os energiahiánnyal küzd. A kormányzati tisztviselők hozzátették, a kórházakat és a vízellátó rendszereket prioritásként kezelik a listán.

Olekszij Kuleba, Kijev kormányzója úgy fogalmazott, hogy éjjel-nappal folyik a munka az energiaellátás helyreállításán, miután az a bombázások alatt megsérült. Egyes helyeken naponta legfeljebb négy órán át van villany, mielőtt lekapcsolják az áramot.

Vitalij Klitschko polgármester összesen 632 központot nyitott városszerte a generátorok segítségével, hogy segítsenek a lakosoknak az áramkimaradások közepette – írja a Sky News. A szakemberek pedig azon dolgoznak, hogy erre ne legyen szükség, de a helyzet nem egyszerű.