Kijárási tilalom lép életbe a fővárosi idősotthonokban, a maszkviselést javasolják a tömegközlekedésen

Fotó: Unsplash/Anastasiia Chepinska
not image

Kornis Vivien

2021. október 26. - 17:16

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes sajtótájékoztató keretében nyújtottak tájékoztatást arról, milyen járványügyi intézkedések lépnek életbe Budapesten.

Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi operatív törzs döntéseivel kapcsolatban elmondta, hogy bár az országos átlagnál nem súlyosabb a helyzet Budapesten, itt az ideje, hogy lépjenek, és ezzel akár a kormányt is cselekvésre ösztönözzék – számolt be az atv.hu

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Európában több országban is szigorítottak a járványügyi intézkedéseken, és Magyarországnak is lépnie kell. 

Bár a fővárosi önkormányzat nem teheti kötelezővé tenni a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselést, mivel a kormány nem adta meg számára ezt a hatáskört, mégis azt kérik, hogy a járműveket hordjanak maszkot. Karácsony Gergely elmondta, hogy a kormányt arra kérik, fontolja meg a beltéri maszkviselési kötelezettség életbe léptetését.

November másodikától kijárási tilalmat rendelnek el a fővárosi idősotthonokban – jelentette be Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Ha a családtagok védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, a családokkal történő távozás megengedett lesz, visszatéréskor azonban izolációra kerül sor.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: az intézményekben előírják a kötelező maszkviselést, a látogatásra pedig továbbra is kizárólag érintésmentesen lesz lehetőség. A végstádiumban lévő idős bentlakók számára továbbra is biztosítják a látogatás lehetőségét.

Gy. Németh Erzsébet közölte, hogy a főváros jelentős tartalékokkal rendelkezik a védekezéshez szükséges eszközökből, és amennyiben bármely intézménynek utánpótlásra van szüksége, tudnak segíteni.

Két fővárosi fenntartású óvodában kötelezővé tették a szülők számára a maszkviselést.